Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По време на посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Москва в края на 2009 г. премиерът на Русия Владимир Путин директно е заявил становището си, че няма смисъл от по-нататъшното съществуване на НАТО, пише норвежкият вестник Aftenposten, който се позовава на WikiLeaks.

Според публикацията неназован източник е съобщил съдържанието на разговора Расмусен–Путин в американската мисия в централата на НАТО.

„Путин е казал на Расмусен, че съществуването на НАТО е нецелесъобразно, а интересът на Русия е НАТО да престане да съществува“, се казва в документа, датиран от януари 2010 г., който сега е публикуван от норвежкия вестник.

Според източника на срещата си с Расмусен Путин го е обвинил за плановете за разполагане на ракети на НАТО в България и поискал допълнителна информация.

„Това според наличната информация е извадило генералния секретар от равновесие, но източникът не посочва какъв е бил отговорът“. Това се казва в документа, пише „Взгляд“, който се позовава на Интерфакс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase