Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Полицията и хората, които наричат себе си поддръжници на президента на Египет – Хосни Мубарак, започнаха истински лов на фото- и телевизионни журналисти в Кайро, предават кореспондентите от египетската столица.

Изглежда, в Кайро е въведена тотална забрана да се снима. Дори местните жители нямат това право. В сряда сутринта отношението към снимащите журналисти е било добро, кореспондентите са ходили спокойно и са снимали всичко, което искат.

"Всичко се промени рязко след сблъсъците на площад Тахрир в сряда. Започна истински лов. Два пъти се опитват да ми вземат камерата на площада, в тази му част, където се намират поддръжниците на Мубарак, но успях да се изплъзна", разказва кореспондентът на РИА Новости.

Още по темата

Щом на площада или на улиците се появи човек с фотоапарат, дори "сапунерка", към него веднага притичват хора, крещят: "Не снимай", в най-добрия случай само му взимат камерата или статива, но може и да му нанесат и побой.

В същото време опозицията заявява, че чака журналисти на барикадите и е готова да ги защитава, но хората на Мубарак не дават достъп до барикадите. Около площада се водят боеве, хората хвърлят камъни един срещу друг и бутилки със запалителни смеси.

"Фотожурналистите са принудени да търсят високи места, за да снимат. Но местните жители не ги пускат в домовете си, боят се, че полицията или поддръжниците на Мубарак ще им създават проблеми", разказва фотокореспондентът.

Невъзможно е да се работи и в хотелите – охраната задължава да се остави цялата фото- и видеотехника на съхранение в касата, а ако някой снима от балкона, охраната влиза в стаята и му взима техниката.

Служителите на хотела, в който е отседнал кореспондентът на РИА Новости, раздали брошури на гостите с изискване да не споменават името на хотела в съобщенията и със забрана да се снима вътре и извън зданието.

"Пишещите журналисти с европейски вид на улиците се задържат, проверяват се документите им, но после ги пускат, а тези, в които намерят камера, може да си имат големи проблеми. Дори местните не могат да снимат", разказва журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase