Снимка БГНЕС

Китайски и руски компании разработват ударен дрон, подобен на иранския дрон камикадзе Шахед, използван срещу Украйна, пише Bloomberg, която получава информация от европейски служители, запознати с този въпрос.

Според агенцията през 2023 г. компании от Руската федерация и Китай са провели преговори за сътрудничество в копирането на иранския дрон Shahed, а през тази година са започнали разработването и тестването на версия, която се подготвя за изпращане в Русия, съобщава Фокус.

В същото време източници на Bloomberg казват, че китайски дронове все още няма да се използват в Украйна.

Някои страни смятат, че предоставянето на Русия на дронове за целите на атака би се тълкувало като смъртоносна помощ, за което Западът многократно е предупреждавал китайските служители.

Човек, запознат с въпроса, казва, че САЩ смятат, че Китай обмисля дали да изпрати напълно изградени дронове, но междувременно изпраща "комплекти, които могат да бъдат превърнати в атакуващи дронове“. Съединените щати все още не вярват, че Китай изпраща смъртоносна помощ на Русия, каза той, отбелязвайки, че други страни може да имат различно тълкуване.

Едно от притесненията, казват служители, е, че Китай може да произведе дрон като Shahed много по-бързо от Иран или Русия.

Длъжностни лица не са идентифицирали дрона, но китайските уебсайтове за отбрана и няколко медии съобщиха, че страната разработва атакуващ дрон камикадзе, наречен Sunflower 200, който прилича на външен вид на иранския дрон Shahed 136.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase