Нелсън Мандела. Снимка: БТА

В ЮАР нарастват опасенията по повод здравословното състояние на бившия президент на страната Нелсън Мандела, който вече втора нощ е в болница.

От президентската канцелария в ЮАР заявиха, че на 92-годишния Мандела се правят изследвания в Йоханесбург. В изявлението се казва, че няма причини за паника.

ВВС обаче предаде от Йоханесбург, че в лични разговори приятели на Мандела признават, че през последните месеци здравословното състояние на човека, смятан в Южна Африка за баща на нацията, рязко се е влошило.

Много журналисти са се събрали около болницата, в която е Мандела, и около дома му в предградие на Йоханесбург.

От президентската администрация уверяват „нацията и света, че бившият президент е с бодър дух“. „Нелсън Мандела е неразположен, което е свойствено за хората на неговата възраст. С годините се появиха различни здравословни усложнения“, се казва още в изявлението.

Настоящият президент на ЮАР Джейкъб Зума, който в момента е на Световния икономически форум в Давос, каза, че „Мандела е откаран в болница за рутинни прегледи, което е обяснимо предвид възрастта му. Разбира се, сега трябва да му бъдат правени медицински прегледи по-често, отколкото когато беше млад“.

Фондацията на Нелсън Мандела също издаде изявление, в което се казва, че „здравето на Мандела не е застрашено“.

Медиите в ЮАР съобщават, че Мандела е под наблюдението на пулмолог и припомнят, че за последен път той беше видян на публично място на церемонията по закриването на Световното първенство по футбол в ЮАР през юли миналата година.

Носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Демзънд Туту каза пред журналисти, че е видял Нелсън Мандела миналата седмица и той е изглеждал отслабнал.

„Той е на 92 години, какво искате от него? Естествено, ние бихме искали той да живее вечно, но... Всичко може да се случи“, каза Дезмънд Туту. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase