Летище Домодедово след терористичния акт от 24.01. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На сутринта след чудовищния терористичен акт на московското летище Домодедово, при който загинаха 35 души, от сайта Life.ru решили да проверят дали нещо се е променило в сигурността по московските аерогари след разпоредените засилени мерки по аерогарите и гарите.

Журналисти от сайта сложили в кутия от чай няколко батерии и зарядно за телефон. На кутията на всичко отгоре написали „бомба“.

„Въоръжените“ репортери отиват на Домодедово, а „бомбата“ е прикрепена на кръста на единия от тях.

Там наистина много неща са се променили, пише сайтът. Навсякъде металодетектори, опашки и проверки. Пътниците обръщат чантите си и с разбиране показват документите си за проверка.

Репортерът на сайта се насочва директно към металодетектора. С каменно лице той минава през рамката. Чува се слабо пищене, но никой от органите на реда не обръща внимание.

Въпреки засиления режим, купчината хора в униформи и цяла глутница специално обучени кучета, журналистите вкарват „бомбата“ си в Домодедово.

Журналистите провеждат същия експеримент и на летище Внуково. При минаването металодетекторът започва предателски да пищи. Жената охранител строго пита какво имат журналистите в джобовете си. Репортерите изваждат газов спрей и следва отговор: „Минавайте“.

Единствено експериментът на журналистите не успял на Шереметиево 2.

„Проверката нямаше за цел да очерня някого. Обратното, ние искахме да бъдем разобличени. Беше ни важно да се убедим, че можем да се чувстваме защитени с всички тези рамки, металодетектори, газоанализатори и кучета. Главното обаче се оказа човешкият фактор.

„Ако „бомбата“ на кръста се беше взривила наистина, на двете летища отново можеха да загинат хора“, пише Life.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase