Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският конгресмен Габриел Гифърдс, която беше ранена в главата при стрелба в събота в град Тусон, щата Аризона, е отворила очи. Това съобщи президентът на САЩ Барак Обама по време на церемония в памет на жертвите на нападението, предаде АФП.

Гифърдс, която беше улучена от куршум в главата и беше приета в интензивното отделение на болница в Тусон, е отворила очи за първи път в сряда, разкри Обама по време на реч в университета в Тусон.

Долната камара на американския парламент в сряда прие резолюция за отдаване на почит на жертвите от стрелбата в Тусон.

Текстът беше приет с единодушие от депутатите, които в сряда отдадоха почит на пострадалия си колега и на останалите жертви от престрелката, като всеки парламентарист произнесе кратка реч от трибуната на парламента.

Резолюцията осъжда „ужасния атентат”, в който загинаха шестима души загинаха, а 14 бяха ранени.

Още по темата
Федералните съдии в американския щат Аризона обаче си дадоха отвод и отказаха да поемат съдебната процедура срещу Джаред Лафнър – 22-годишния мъж, който ще бъде съден за смъртта на шестимата души, между които е и един федерален съдия.

„Предвид това, което се случи на 8 януари в Тусон, и отварянето на съдебна процедура, безпристрастността на федералните съдии в Аризона основателно може да бъде поставена под съмнение”, се казва в кратко съдебно решение на федералния съдия Розлин Силвър.

Сред загиналите при стрелбата в събота е и 63-годишният съдия Джон Рол, назначен в Аризона при управлението на Джордж Буш.

В събота в Тусон Лафнър откри стрелба по време на обществена проява на конгресмена Габриел Гифърдс.

(Агенция Фокус)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase