Докато президентът на Русия Дмитрий Медведев беше в Брюксел на срещата на върха на ЕС, неговата съпруга Светлана беше на „туристическо“ посещение в живописното градче Брюж.

След визитата белгийската преса „избухна“ с материали, чийто лайтмотив е фразата: „Първата дама на Русия за един ден преобърна Брюж с главата надолу и предизвика най-големите неудобства от години“.

От самото си начало посещението на Медведева започна лошо за местните власти, пише De Standaard. В 15,40 ч. нея я чакаха в кметството за среща с кмета Патрик Менарт. Била извършена голяма подготовка и били предприети безпрецедентни мерки за сигурност.

В определеното време обаче съпругата на руския президент така и не се появила на червеното килимче. Кметът е чакал цели 2 часа, се възмущава изданието.

Нещо повече – от руската делегация обяснили, че Светлана Медведева трябвало да си почине и след това да обядва.

По-късно на срещата си с кмета на Брюж първата дама проявила крайна недипломатичност и дори липса на възпитание.

Менарт я поздравил с победата на Русия в надпреварата за домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г.

Медведева обаче отговорила: „Победителят получава всичко“. Това е прозвучало крайно нетактично, като се има предвид, че Белгия беше съперник на Русия в тази надпревара.

След кметството съпругата на руския президент се отправила към една от главните забележителности на Брюж – базиликата на Светата кръв, където присъствала на коледно представление. Тя пожелала непременно да отиде там половин минута преди полунощ, за да види коледните огньове. Освен това по нейно искане от Антверпен специално бил доведен руски свещеник, съобщава сайтът KW.be.

Програмата на Медведева освен посещението в кметството и базиликата била пазена в пълна тайна. Затова в нелека ситуация се оказали магазините, музеите и ресторантите, които били информирани непосредствено преди посещението на Медведева. Това обаче не било най-сериозното безпокойство.

Белгийците били потресени от шопинга на първата дама.

Магазинът за дантели Rococo съществува в Брюж от над 20 години, но за първи път неговите служители трябвало толкова дълго да се обясняват с клиент.

Пристигайки, Медведева показала с очи шал на витрината. Но това е ексклузивна дантела от ХVІІІ век, уникална и безценна. Не мога да я продам в никакъв случай, разказва собственичката на магазина.

Трудно било да се убеди президентшата. „Разбирам“, казала накрая тя и продавачите изпитали невероятно облекчение.

Дошъл редът на Choco-Story – музея на шоколада в Брюж. Неговият персонал, както и кметът, часове наред чакал височайшето посещение. Служителите били особено впечатлени от изобилието на телохранители – те били 20 и се държали много спокойно.
От музея Медведева си купила джин и течен шоколад, а подарила руски шоколад.

Следващите „жертви“ на капризите на първата дама на Русия станали белгийските ресторанти. За Медведева и обкръжението й била резервирана маса за 20 души в тризвездния Karmeliet. Накрая обаче там не се появил никой, а администрацията дори не била предупредена. Оказало се, че президентшата си променила решението в последната минута и предпочела ресторанта Duc de Bourgogne на брега на канал.

И на това заведение обаче не му било леко. Персоналът разказва, че трябвало да носят менюто 6-7 пъти. Медведева променяла поръчката си, след като предишното поръчано вече се приготвяло, а понякога и след като вече било донесено.
А съпровождащата я охрана се оплакала от проблеми с кърпите в тоалетната.

Никога досега администрацията не била виждала и чувала за подобно поведение и подобни забележки по свой адрес.

Едва късно вечерта съпругата на руския президент се върнала обратно в Hilton Hotel в Брюксел. Тя вероятно дори не знае какво е струвало нейното посещение на един от най-красивите градове в Европа, заключава пресата, цитирана от NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase