Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерите на НАТО одобриха проекта за създаване на противоракетен щит, способен "да защити територията на всички страни членки на алианса в Европа, а също и на САЩ".

Това обяви пред журналисти американският президент Барак Обама.

По думите му НАТО "за пръв се съгласи да изгради такава система". 

Според Обама всяка от страните членки има свое място в изграждането на щита.

Президентът на САЩ добави, че сътрудничеството на НАТО с Русия по въпроса за ПРО ще бъде разгледан в събота на заседанието на Съвета Русия-НАТО.

С нетърпение очакваме срещата, за да установим сътрудничество с Русия в тази сфера, защото ние се сблъскваме с много общи заплахи, посочи Барак Обама. 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Сенатът на САЩ да ратифицира новия договор с Русия за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни.

Oще по темата

Всяко отлагане би навредило на сигурността в Европа. Ще бъда силно натъжен, ако се забави ратификацията на договора за Стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) , изтъкна Расмусен на пресконференция в Лисабон.

В новата стратегическа концепция на НАТО не само се изразява готовност за сътрудничество с Русия, но и се посочват въпросите, по които е възможно такова сътрудничество.

"Ние подкрепяме разширяването на политическите консултации и практическото сътрудничество с Русия в области от взаимен интерес. Те включват противоракетната отбрана, борбата срещу тероризма, наркотиците и пиратството, както и укрепването на международната сигурност", гласи концепцията, цитирана от ИТАР-ТАСС. 

НАТО "ще продължи и ще развива" сътрудничеството с Украйна и Грузия, гласи новата стратегическа концепция на алианса.

Това сътрудничество трябва да се развива "във формата на Комисиите Грузия-НАТО и Украйна-НАТО".

Северноатлантическият пакт не посочва пряко перспективата за членство на Украйна и Грузия в НАТО,  но изтъква, че сътрудничеството трябва да се гради въз основа на "решенията на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година и като се вземат под внимание евроатлантическите стремежи и ориентацията на всяка от тези страни". 

В Букурещ алиансът прие мъглява политическа декларация, че "Грузия и Украйна след време могат да станат членове на НАТО". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

крр

преди 13 години

до 133. че ти и така си си азиат ...българите наполовина са смесени с турци , а всеки го знае турците са от къде ? ...от Азия

131

кп

преди 13 години

ти си просто една гладна никому не нужна марионетка , който е искал винаги те е скачал !

130

Акъл море

преди 13 години

Ти можеш да бъдеш каквото си искаш.Русия изобщо не се интересува от теб.България е продажна за тях.Това,което ги интересува е България да не се използва срещу Русия.Понеже БГ прави това вече 20 год.,Русия има право да взима мерки и го прави.България ще бъде убедена, че не е изгодно да съска срещу Русия.И ти постепенно ще престанеш да лаеш.

fallback