Снимка: архив, БГНЕС

Бившият руски президент Дмитрий Медведев призова руснаците да се мобилизират, за да нанесат "максимална вреда" на западните общества и инфраструктура в отговор на все по-тежките санкции, налагани срещу Москва от САЩ и техните съюзници, съобщи Ройтерс.

"Трябва да отговорим. Не само властите, държавата, но и народът като цяло. Все пак те – САЩ и техните (тук Медведев употребява нецензурен епитет – бел. ред.) съюзничета ни обявиха война без правила", написа Медведев в официалния си канал в социалната мрежа „Телеграм“, който има над 1,3 милиона последователи.

Още по темата
"Всеки ден трябва да се опитваме да нанесем максимална вреда на тези страни, които наложиха тези ограничения. Да навредим на икономиките им, на техните институции и на техните владетели. Да навредим на добруването на техните граждани, на увереността им в бъдещето", допълни Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Киев и критиците на Кремъл омаловажават влиянието на Медведев, представяйки го като своеобразно "плашило", чиято задача е да възпира действията на Запада заради Украйна, отбелязва Ройтерс.

В последния си коментар той говори за нуждата да се откриват слабите места на западните енергиен сектор, индустрия, транспорт, банкиране и социални услуги с цел засилване на общественото напрежение.

Западните служители вече са говорили за предполагаеми руски саботажни дейности на Запад, включително палежи, като някои призоваха движенията на руските дипломати да бъдат ограничени. Кремъл, който заяви днес, че обмисля ответни действия срещу САЩ, които биха отговаряли най-добре на собствените интереси на Москва, а също така руското външно министерство отхвърлиха твърденията за саботаж като неверни.

Същевременно Медведев, който оттеглянето от президентския пост заема „ястребови“ позиции, заяви, че трябва да се засили информационната война срещу Запада.

"Пищят ли за това, че използваме фалшиви новини? Нека превърнем живота им в пълен и безумен кошмар, в който да не могат да различат дивата измислица от реалностите на деня, адското зло от ежедневната рутина" написа той.

Допълнително той призова Русия да въведе оръжия в космическото пространство и да въоръжи противниците на Запада, след като новите американски санкции накараха Московската борса да прекрати използването на долара и еврото в търговията.

Други нови мерки на САЩ включват мерки срещу базирани в Китай фирми, продаващи полупроводници на Москва, а също повишаване на „риска от вторични санкции за чуждестранни финансови институции, които се занимават с военната икономика на Русия“, което на практика ги заплашва със загуба на достъп до финансовата система на САЩ.

Междувременно лидерите на Г-7 се събраха на годишната си среща на високо равнище в Италия и вероятно ще обявят, че са се съгласили поне принципно относно плановете за отпускане на заеми на стойност 50 милиарда долара за Украйна, като използват лихвите от замразени руски суверенни активи. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase