Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Съединените щати в един глас призовават бъдещото правителство на РСМ да остане фокусирано върху пътя на страната към ЕС и да се придържа към международните ангажименти, пише Voice of America в Скопие, цитирайки френско-американската пътна карта, която Белият дом е обявил на 8 юни, след отбелязването на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война.

"Франция и САЩ приветстват продължаващото тясно сътрудничество за интегрирането на Западните Балкани в ЕС с цел просперитет и укрепване на демократичното управление, и върховенството на закона. Те приветстват възможността за укрепване на съвместния ангажимент в Западните Балкани, включително чрез сътрудничество между Европейския съюз и НАТО, диалога с посредничеството на ЕС за нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия и чрез подкрепа за ключови реформи за интеграция в ЕС", се казва в информацията, цитирана от повечето издания в Северна Македония, цитирано от БТА.

Позицията на двете държави показва, че те следят отблизо събитията на Балканите и очакват отговорно поведение от новите представители на правителството, коментира ТВ 21.

САЩ очакват да работят със Северна Македия "за значителни реформи и общи цели по пътя към евроатлантическата интеграция", написа в социалната мрежа X помощник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. По-рано той поздрави и новоизбраният на РСМ Гордана Силяновска.

В същото време заместник-помощник държавният секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар в онлайн интервю с Европейския център на Атлантическия съвет в края на май каза, че САЩ са получили уверения от ВМРО-ДПМНЕ, че ще останат ангажирани с европейски път, припомня Voice of America

От кабинета на Силяновска обявиха, че президентът ще се придържа към официалната употреба на конституционното име, но в публичните си изяви „тя има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер Християн Мицкоски също заяви, че ще подписва всички документи и закони с конституционното име на държавата, но в изказванията си няма да го използва, позовавайки се на чл. 7 от Преспанския договор, който дава възможност за използването на термините „Македония“ и „македонски“ за всяка от страните. Според Мицкоски този член от споразумението дава възможност държавата да бъде наричана „Македония“.

За Voice of America от пресцентъра на Държавния департамент по-рано казаха, че при сформирането на ново правителство и избора на министър-председател САЩ ще продължат да настояват за спазването на „международните споразумения и ползите от пълноправното членство в Европейския съюз“, припомня медията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase