Стив Возняк. Снимка: БГНЕС
fallback

На аукцион на Christie's ще бъде продаден Apple I - първият персонален компютър, произведен от едноименната компания, пише The New York Times.

"Дядото" на компютрите е пуснат на пазара в 200 екземпляра в периода 1976-77 г.

От днешна гледна точка параметрите му предизвикват умиление: микропроцесор MOS 6502 1Мhz, RAM 8 Мb.

През 1976 г. компютърът се е предлаган на цена 666,66 американски долара, докато сега се очаква да бъде продаден за 160 до 240 хил. долара.

Въпросният екземпляр е бил асемблиран лично от един от основателите на Apple, Стив Возняк.

През 1987 г. - 12 г. след основаването на компанията - Возняк я напуска. Шестдесетгодишният американец от полски произход обаче и до днес продължава да е един от притежателите на най-много акции от Apple заедно с ко-основателите на фирмата Роналд Уейн и Стив Джобс (настоящ изпълнителен директор на Apple).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

електрончик

преди 13 години

Робко е безсмислена играчка, за образование и радост на децата. Ако американските данъкоплатци бяха *** като комунистическите, да харчат за глупости, в Америка тогава щеше да е пълно с Робковци, и ВСИЧКИТЕ по-добри от нашия, по ВСИЧКИ параметри.Та твойта фукня в момента е пълна излагация!

47

екс

преди 13 години

но това не ни е правило никога "електронното чудо" на СИВ ! СМЯХ! Това твойто е типичната бг-комплексарщина - били сме велики, ама все някой ни е попречил! Стига глупости! Компютрите ни бяха кражба, нищо наше, а по-скоро като турските дънки! И това беше практика на всички соц. страни - патенти не се уважаваха, щото нямаше диалог със "гнилия капитализъм! За да се излекува родината ни в ново време, трябва всички да се отърсим от глупавите заблуди и откровенни лъжи, с които ни промиваха мозъците!

46

екс

преди 13 години

Абе не говори глупости бе! Света само робко гледаше! Робко беше нещо интересно само и единствено поради факта, че нямахме грам инфо какво става навън! Извадката ти от НСИ е толкова достоверна, колкото робко е бил нещо голямо! Погледи в нето, да не ти пращам линкове, и виж колко и какви компютри са имали ВСИЧКИ СИВ страни! И в кои от тях сме изнасяли ние! Може да сме изнасяли за там, за където сме изнасяли оръжия - 3тия свят - Афганистан примерно! Дето копуват всичко, щото нямат нищо!

fallback