Снимка: БГНЕС
fallback

Канадски мюсюлмани издигнаха първото в Арктика минаре. То се издига над първата арктическа джамия, която се появи през септември в град Инуик, намиращ се на 200 км от Полярния кръг, предаде АФП.

Височината на минарето е 10 метра.

И самата сграда на джамията, и минарето са построени на 4000 км от Инуик и са били докарани на мястото на модули.

Джамията е построена по инициатива на местната мюсюлманска общност, която се състои главно от суните, имигрирали в Канада от Египет, Ливан и Судан.

Плановете са сградата да се използва и като ислямски културен център, пише Lenta.ru.

Джамията ще бъде открита за вярващите следващата седмица.

В Инуик, където живеят общо 4000 души, има 80 мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

282

bango veisal

преди 13 години

Ot tam sigurno 6te izleti v Kosmosa? Smqh *** v Arktika.vse edno bqla me4ka v Jamaika

281

blumenfee

преди 13 години

Не съм казала обаче, че те са по-добри. Само някак си идеалистично и наивно вярвам в равенството на хората и културите. Никой не е виновен за това, къде се е родил и какво е научил за света от обществото, в което живее. Мисля, че това е маловажно, защото най-големите екзистенциални въпроси са все още нерешени. Дали нашата наука, която вярва във вечния прогрес е права, или техните опити да запазят морала са оправдани, няма как да знаем.

280

blumenfee

преди 13 години

Мисля, че тук играе роля и властта. Ние се самоопределяме като европейци, само че западна Европа, на която искаме да приличаме, има грозна колониална история, не по-красива от тази на Османската империя. Тази им предишна позиция на властимащите обаче им ( съответно ни) дава повече власт отколкото имат повечето мюсюлмански държави. Когато някой има малко власт, желанието му да надделее и съответно нетолерантността му са големи.А в техния свят има толкова мнения за нас, колкото в нашия за тях.

fallback