Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че правителството на страната е започнало подготовка по разработването на ядрена програма за мирни цели, съобщи АП.

„Обсъждаме проект за работа с мирния атом и те (САЩ) няма да ни спрат. На нас това наистина ни е необходимо и ние вече започнахме първите изследвания“, заяви Чавес в понеделник, 27 септември.

Чавес е един от твърдите привърженици на ядрената програма на Иран. Той многократно заяви недоволството си от това, че САЩ и европейските страни пречат на Техеран за подобни изследвания.

Венецуелският президент и по-рано е говорил за възможността за започване на ядрена програма в страната му, но не е уточнявал в кой момент ще започнат изследванията.
 
Уго Чавес говори за началото на ядрените изследвания във Венецуела, коментирайки ситуацията със задържането в американския щат Ню Мексико на ядрен физик и съпругата му, които са заподозрени в опит да предадат секретна информация на венецуелските власти.

Според някои данни в операцията е участвал агент на американските служби, който казал, че е представител на правителството на Венецуела.

„Те са задържали учените, мисля, аржентинци, но аз дори не успях да опровергая наша причастност към това, тъй като вече говори представител на тяхното правителство, който съобщи, че не са открити никакви данни за причастност на Венецуела“, каза Чавес.

Информацията за задържането на съпрузите Маскерони се появи на 18 септември 2010 г. Според американските спецслужби през март 2008 г. Маскерони се е срещнал с предполагаем венецуелски агент и му е предложил помощ при създаването на атомна бомба от Венецуела след десет години, а също консултации в областта на ядрената енергетика.

Той поискал за услугите си 800 000 долара и се поинтересувал дали ще може да получи венецуелско гражданство. По-късно от американското правосъдно министерство уточниха, че правителството на Венецуела не е имало реални контакти със задържания физик, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

сряда

преди 13 години

Поклон пред политици,които мислят и работят за държавата си,без да се съобразяват с някои си от някъде си Успех

64

бийсоцастоягапоглава

преди 13 години

Ооо САЩ ще те спрат маймункее,,повярвай!

63

ined

преди 13 години

Уго като им спре тока вечер да прави икономии, с какво друго да се забавляват освен да се плющят?

fallback