Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щурмът на Капитолия беше преди три години, но е централна тема в предизборната кампания и на действащия президент Джо Байдън, и на кандидата за такъв Доналд Тръмп. Тръмп дори откри предизборния си митинг с песента на мъжете, осъдени за нападението срещу американската институция, разказва Voice of America.

"Чухте песента на заложниците. Това бяха заложници. Аз ги наричам заложниците от J6“, каза Тръмп. Кандидатът на републиканците нарича бунтовниците “партиоти и заложници”, докато поддръжниците му го подкрепят и ръкопляскат, допълва Нова.

Нещо повече - бизнесменът Тръмп смята, че под управлението на Байдън, американските патриоти са арестувани и държани в плен като животни“.

В песента на затворническия хор, участва и самият Тръмп, рецитирайки американската Клетва за вярност. "Ще се отнесем към тях справедливо и ако това изисква да бъдат помилвани, ще го направим", каза той.

Анализаторът на Voice of America Дженифър Мерсиека смята, че критиците с право казат, че е нелепо да се използва Клетвата за вярност в подкрепа на обвиняеми за насилствено въстание срещу Капитолия. Разбира се, обяснението на Доналд Тръмп ще бъде, че всъщност тези хора наистина са патриоти, посочва още анализаторът.

На другата крайност е настоящият президент на Щатите Джо Байдън. В кампанията си той също повдига въпроса за насилието на 6 януари 2021 г., но с разликата, че случилото се не е оприличено на патриотизъм, а е определено за  заплаха за демокрацията.

"Те бяха въстаници, а не патриоти. Те не бяха там, за да защитят Конституцията, а за да я унищожат. Ако бъде преизбран, той иска  да помилва всеки един от тях. Нападението на Тръмп срещу демокрацията не е само част от неговото минало, а е това, което той обещава за бъдещето“, каза Байдън.

Според политолога Крис Еделсън от Американския университет, това как насилието през 2021 г. ще се отрази на гласуването през 2024 г. е строго индивидуално спрямо всеки избирател.

"Някои хора ще се активизират от случилото се, а други са ужасени от видяното“, смята той.

И Байдън, и Тръмп използват събитията от 6 януари като предупреждение за това какво може да се случи, ако неподходящият човек бъде избран за президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase