Лужков и Медведев. Снимка: БГНЕС

Кметът на Москва Юрий Лужков празнува във вторник, 21 септември, рождения си ден в не особено радостна обстановка. Въпросът за оставката му е решен окончателно.

Преди да излезе в отпуск от понеделник, той е получил от Кремъл седмица, за да вземе решение за доброволна оставка, а от правителството предложиха до две-три седмици да реши на каква работа би искал да премине, пише вестник „Ведомости“, като се позовава на източници от администрацията на президента, правителството и кметството.

По данни на източниците кметския пост може да бъде зает от човек от московския екип, но само ако Лужков се оттегли доброволно. Ако не, той ще бъде свален под предлог преминаване на нова работа.

В списъка на претендентите засега са министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу и заместник-ръководителят на администрацията на президента Александър Беглов.

Преди да излезе в отпуск, Юрий Лужков опроверга слуховете, че ще подаде оставка, и не отговори на въпроса за доверието на президента към него, припомня NEWSru.

По-рано Лужков и съпругата му Елена Батурина заявиха, че ясно виждат поръчковия характер на критичните материали, които се леят от руските телевизии.

В събота московският кмет каза, че оценява информационната кампания срещу него като клевета. „Тази клевета е организирана, за съжаление, по заповед отгоре“, допълни Лужков.

Още по темата

Елена Батурина беше по-конкретна, като каза, че в администрацията на президента има хора, които се опасяват, че през 2012 г. Юрий Лужков ще вземе страната не на президента Дмитрий Медведев, а на премиера Владимир Путин. Съпругата на московския кмет заяви, че мъжът й не обмисля въпроса за евентуално участие на президентските избори.

По думите на бизнес дамата подобни безименни нападки „от неназован източник от Кремъл“ и инициирани от президентската администрация филми са сродни с анонимките от сталинско време.

Батурина подчерта, че двамата със съпруга й не възнамеряват да емигрират от Русия, дори и Лужков да не остане на кметския пост.

По-рано в западната преса се появиха намеци, че Лужков и Батурина може да напуснат Русия и да отидат да живеят във Великобритания или Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase