Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кметът на Москва Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина, която е президент на компания „Интеко“, не възнамеряват да емигрират от Русия, ако Лужков подаде оставка като кмет.

Това заяви Батурина в интервю за списание "The New Times", което е публикувано в понеделник.

Лужков, който в последно време е подложен на остра критика от медиите, от днес е на едноседмична почивка в Австрия, пише РИА Новости.

По-рано, коментирайки заминаването му на фона на слуховете за евентуална негова оставка, политолози изразиха мнение, че Лужков ще получи таймаут и далеч от Москва ще може да размисли как да действа по-нататък.

Някои политици бяха дори по-радикални в оценките – лидерът на Либералнодемократическата партия на Русия и заместник-председател на Държавната Дума Владимир Жириновски предположи, че Лужков повече няма да се върне в Русия.

По-късно обаче прессекретарят на московския кмет Сергей Цой категорично опроверга подобна възможност.

По думите на Елена Батурина пък в момента в компанията й „Интеко“ има много започнати проекти, които трябва да бъдат ръководени. При това тя подчерта, че не планира да влиза в политиката.

Според Батурина няма основания за оставка на съпруга й, ръководството на страната не е формулирало ясни претенции към неговата дейност, а цялото напрежение около московския кмет се обяснява с наближаването на новия цикъл избори и разногласията между различните групи на ниво цялата страна.

Батурина, която се превърна в един от обектите на „антилужковската“ информационна атака поради тесните връзки между нейния бизнес и различни градски програми, смята, че изострянето на политическата ситуация около Лужков се обяснява с приближаващите избори и опасенията на някои чиновници, че Лужков може да подкрепи евентуалното връщане на Владимир Путин на президентския пост.

Въпросът кой ще представлява сегашната власт на президентските избори през 2012 г. – настоящият президент Дмитрий Медведев или настоящият премиер и бивш президент Владимир Путин, е един от най-обсъжданите от политици и политолози. И двамата засега твърдят, че засега не са взели решение.

Според списание „Форбс“ Батурина е сред първите три най-богати бизнес дами в света със състояние от 2,9 милиарда долара.

В последно време Юрий Лужков и Елена Батурина бяха подложени на остра критика в медиите – телевизии и вестници отправиха обвинения за корупция срещу двамата, а те пък заявиха, че ще съдят медиите.

Юрий Лужков, който е кмет на Москва от 18 години, не е възприеман като светец в Кремъл, който това лято все по-често го критикува.

Съпругата му пък е милиардерка благодарение на строителните проекти, които тя осъществява в Москва. Мандатът на Лужков изтича през юни 2011 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase