Снимка: БГНЕС
fallback

Военните кораби, патрулиращи във водите на Аденския залив, са освободили отвлечения от пирати германски контейнеровоз Magellan Star, съобщи агенция ДПА, като се позова на компанията собственик на плавателния съд Magellan Chartering Services.

Подробности за операцията не се съобщават.

Сомалийските пирати превзеха плаващия под флага на Антигуа и Барбуда контейнеровоз в сряда сутринта. Екипажът се бил събрал в един отсек.

Общо на борба са се намирали 11 души – първоначалните данни сочеха, че на правателния съд има един българин, шестима филипинци, двама руснаци, един украинец и един поляк.

Впоследствие говорителят на МВнР Весела Чернева отрече за нашенец на борда на кораба.

По думите й от министерството веднага са се свързали със собственика на похитения кораб. Оттам пък им обяснили, че на плавателния съд няма българи.

В момента в пиратски плен са 15 българи на танкерът "Панега".

Oще по темата

Също в сряда край бреговете на Сомалия пиратите отвлякоха търговския кораб MV OLIB G, плаващ под флага на Малта, чийто екипаж се състои от 15 грузинци и трима турци.

По данни на Международното морско бюро нападенията в Аденския залив през първото полугодие на 2010 г. са намалели значително – 33 нападения при 86 през същия период на 2009 г.

Намаляването на активността на пиратите се обяснява с присъствието на ВМС на редица държави в залива. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback