Нурсултан Назърбаев и Дмитрий Медведев. Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова в изказването си на форум за междурегионално сътрудничество с Русия за връщане към стария проект за обръщане на реките в Сибир на юг, което ще реши проблема със сушата, предаде ИТАР-ТАСС.

„Защо да не си спомним проекта за прехвърляне на сибирските реки към южните региони на Русия и Казахстан? В перспектива този проблем може да се окаже много голям за осигуряването на питейна вода за целия Централноазиатския регион“, каза Назърбаев.
 
В отговор руският президент Дмитрий Медведев заяви: „Открити сме за обсъждане на най-различни идеи, включително и някои предишни идеи, които в определен момент са били заметени „под килима“.

Еколозите посрещнаха идеята без ентусиазъм. Според тях за Русия това ще се превърне в екологична катастрофа.

Директорът на руския отдел на Световния фонд за дивата природа Игор Честин поясни, че през следващото десетилетие Централна Азия със сигурност ще бъде изправена пред недостиг на вода в резултат на промените в климата. „Не бива тази катастрофа да се прехвърля и на руска територия“, призова екологът.

С него е съгласен и директорът по програмите на Грийнпийс в Русия Иван Блоков. По думите му още по времето на СССР екологична експертиза е потвърдила неприемливостта на тази идея.

„Оттогава нищо не се е променило. Не виждам нито една нова причина за реализация на тази идея. Политическите декларации нямат нищо общо с екологията“, цитира думите на експерта агенция Интерфакс.

Проектът за прехвърляне на част от течението на реките в Сибир за напояване на южните райони на Русия и страдащите от безводие райони на Централна Азия възниква още в края на ХІХ век в Руската империя, припомня NEWSru.

Реални очертания на държавен проект идеята придобива по времето на Съветския съюз в началото на 70-те години на ХХ век, но беше отхвърлена под силния обществен натиск по времето на перестройката при управлението на Михаил Горбачов.

В началото на този век кметът на Москва Юрий Лужков и президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев отново повдигнаха този въпрос.

През април 2003 г. на международна конференция Лужков изрази увереност, че проектът за прехвърляне на част от течението на сибирските реки към южната част на Русия и по-нататък в Средна Азия  „не е благотворителност и не е имперски маниер“.

Според московския кмет Русия има пряк икономически интерес от осъществяването му, „тъй като водата стана стока и което е много важно, е възобновяем ресурс“.

През 2008 г. на международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на Казахстан се обърна с призив проектът да бъде възроден на съвременно научно ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 13 години

Да бе ! Точно така е пресушено аралско море. 2 реки са отклонени да напояват земеделски култури и ... няма вече аралско море.

100

До 104

преди 13 години

Аз мога - залесяването на свлачищни райони!!!Езика ли си чешеш или се правиш на такъв какъвто не си?

99

Анонимен

преди 13 години

ToJAA KRADLIV mOSKOVSKI kmet e kraino vreme da si hodi

fallback