Робърт Дъдли Снимка: БГНЕС

Ръководството на "Бритиш Петролиум" обяви рекордни загуби, предизвикани от необходимостта да бъдат ликвидирани последиците от аварията на петролната платформа в Мексиканския залив.

Съгласно публикуваното съобщение ВР вече е предоставила 32,2 милиарда долара за плащания по текущи и бъдещи съдебни искове. През следващата година и половина компанията планира да продаде активи за 30 милиарда долара.

Обявените загуби са най-големите в цялата история на британските корпорации.

Компанията ВР изгуби 40% от пазарната си стойност в периода след 20 април, когато на платформата край бреговете на Луизиана стана експлозия, отнела живота на 11 души и довела до най-страшната екологична катастрофа в историята на САЩ.

На фона на тези тревожни данни компанията съобщи, че настоящият изпълнителен директор Тони Хейуърд ще напусне поста си от 1 октомври и мястото му ще заеме Робърт Дъдли, който в момента ръководи операцията по ликвидиране на изтичането на петрол в Мексиканския залив.

Според наблюдатели Дъдли се ползва с уважение в компанията и е успял да постигне разбирателство с американците, за което много е допринесло това, че той самият е американец.

Още по темата

По-рано представител на ВР потвърди, че Хейуърд ще бъде издигнат за член на съвета на директорите на съвместната руско-британска компания ТНК-ВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase