В рамките на 85-те дни след аварията на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив се изливаше петрол. Приблизителната скорост, с която това ставаше, бе 50 хил. барела дневно. Едва сега обаче, когато разливът е спрял, може да се изчисли по-точно колко петрол е попаднал в морето в резултат на аварията.

Според информация на АР и изчисления на CNBC в Мексиканския залив са се излели между 182 и 184 млн. галона (един галон се равнява на 3,7854 литра) петрол. Какво точно означава това, може би е по-лесно да разберем, като видим еквивалента на това количество течност. Едва тогава бихме могли да си представим размера на екокатастрофата.

Най-лесното пресмятане е чрез бутилки мляко – 184 млн. бутилки по 1 галон биха могли да покрият територия от 3,52 кв. километра. Друг вариант за илюстрация е това, че на всеки човек от 12-те най-гъстонаселени щата в САЩ, представляващи 2/3 от цялото население на страната, се пада по един галон от течността.

С разлетия петрол могат да бъдат напълнени до краен предел 279 басейна с олимпийски размер. Свързани един с друг, те могат да образуват един басейн с дължина 13,84 километра и дълбочина близо 2 метра.

Ако приемем, че от гейзера Old Faithful, намиращ се в Националния парк Йелоустоун, извираше петрол, то разлетият нефт би извирал в продължение на точно 76 дни, 1 час и 23 минути. Това важи обаче, в случай че суровината блика непрекъснато, без паузи. Интересното е, че самият гейзер изригва за съвсем кратко време, като между изригванията му може да минат и над 90 минути.

Ако приемем, че петролният разлив се движи по морската повърхност като слой с дебелина едва 4 милиметра, то изпуснатото количество би могло да покрие по-голямата част от крайбрежието на Сан Франциско.

Разлятото количество петрол би могло да запълни точно 20 445 стандартни цистерни за превоз на горива. Всяка една такава цистерна има капацитет от 9 хил. галона петрол и е дълга по 23-24 метра. Това означава, че наредени една зад друга, те ще образуват колона от близо 500 километра.

Освен това огромните разходи, които ще бъдат вложени за борба с тежките последици, можеха да бъдат насочени в други области.

За момента от ВР съобщават, че са похарчили около 3,5 млрд. долара заради аварията. В случай че тези пари бяха вложени в проект за построяване на вятърни електроцентрали, то можеше да бъде създаден най-големият парк за добиване на енергия от вятъра в света, показват изчисленията.

Съвсем друга тема е какво причинява аварията на екосистемите в Мексиканския залив, животинските видове, рибите и птиците.

Предложените изчисления могат само да покажат сериозността на проблема и да окажат допълнителен натиск за борба с последствията от разлива.

Още новини от секцията на Investor.bg – Суровини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase