Снимка: БГНЕС

Нещо странно се случва на европейските енергийни пазари: цените продължават да падат под нулата. Соларните паркове в испанските равнини и вятърните турбини над норвежките фиорди бяха толкова продуктивни през май, че рекорден дял чисто електричество наводни мрежата. Понякога предлагането значително надвишаваше търсенето и производителите трябваше да направят нещо с цялата тази енергия.

За повече от милион потребители това означаваше да получат безплатно електричество за домовете си или за зареждане на превозните си средства. Въпреки че е добре за тях, феноменът се случва толкова често, че поражда опасения сред инвеститорите относно това колко повече възобновяема енергия могат да вградят в пазар от 800 млрд. долара, преди възвръщаемостта да започне да страда.

„Отрицателните цени ще забавят разгръщането на възобновяем капацитет за повечето играчи“, каза Аксел Тиман, главен изпълнителен директор на соларния разработчик Sonnedix.

Електричеството се търгува на пазарите на едро по подобен начин като нефта и газа. Отрицателните цени не са новост, за първи път се появиха в Германия през 2008 г., когато нацията увеличи производството на вятърна и слънчева енергия. Но те бяха рядкост, досега. Имаше дванадесетократно увеличение на появата на отрицателни цени на едро миналата година, според пазарния монитор на ЕС (ACER). Доклад на агенцията от март го нарече „експлозия“, с най-голям брой случаи в скандинавския регион.

Германия, най-големият пазар на енергия в Европа, имаше около 300 часа с цени под нулата миналата година. Това може да се удвои през 2024 г. В Обединеното кралство броят на часовете с отрицателни цени ще нарасне пет пъти до 2027 г., за да надмине 1000 часа, според индустриалния консултант Modo Energy, съобщава "Труд".

Какво е решението за производителите и инвеститорите? Очевидното е да изградят повече батерии - вариращи от инсталации с размер на фризер в нечий дом до редици товарни контейнери в полето. Те биха съхранявали излишната електроенергия за разпределение в моменти, когато не духа вятър или слънцето не грее.

Феноменът се разпространява и извън Европа. В Австралия цените на Националния пазар на електроенергия паднаха под нулата в 14% от времето през миналата година. Този процент се увеличава от 2018 г. насам. В части от Калифорния цените паднаха по-дълбоко в отрицателна територия на фона на нови слънчеви проекти и ниски цени на газа. През април е имало 592 часа с цена на електричеството под нулата - повече от общия брой за миналата година.

Иронията е, че изграждането на слънчеви и вятърни паркове насърчава условия, които могат да обезсърчат изграждането на повече – нещо, наречено канибализация на цената на електроенергията. Операторите може да не са склонни да правят бъдещи инвестиции, защото не им се плаща достатъчно за чистата енергия, която произвеждат.

„Ефектът е толкова силен, че интересът към инвестиране в соларни паркове рязко намалява“, каза Александър Хаук, говорител на Германската асоциация на местните комунални услуги. Редовната поява на цени под нулата може да стане новото нормално, според BNEF, тъй като Европа ще генерира повече от две трети от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

Производители с въглищни и газови централи понякога намаляват производството си или дори ги изключват, за да освободят място в мрежата за възобновяеми източници. А потребителите се възползват. Все по-голям брой доставчици привличат хора, които осъзнават, че могат да спестят, като адаптират потреблението си към моменти, когато цените са по-ниски. „Когато получите отрицателни цени, зареждате колата си на максимум и усилвате бойлера“, каза потребителят Ким Поулсен, който живее във Швеция.

Растежът на цените под нулата няма да спре до 2030 г., каза Ед Портър, директор на Modo Energy. Тогава системите за съхранение на енергия в Европа трябва да са достатъчно големи, за да поемат излишъка и да окажат значително въздействие върху цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase