Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама и други високопоставени американски политици, за да ги убеди в несъпричастността на петролната компания Бритиш Петролиум към освобождаването на либийския терорист Абдел Басет ал Меграхи, съобщава „Дейли телеграф“.

Очаква се Камерън да замине за САЩ вечерта в понеделник, 19 юли, и във вторник сутринта да проведе лична среща с Обама.

Междувременно стана ясно, че въпросът с освобождаването на либийския терорист Абдел Басет ал Меграхи, получил през 2001 г. доживотна присъда за атентата над Локърби, ще се обсъжда в Сената на САЩ.

Според една от версиите "Бритиш Петролиум", която има петролни интереси в Либия, е лобирала за освобождаването на Меграхи.

Смята се, че до споразумението се е стигнало благодарение на усилията на бившия британски премиер Тони Блеър, който в момента е консултант на либийския лидер Муамар Кадафи.

И Блеър, и Бритиш Петролиум отричат да са изиграли роля за освобождаването му. Петролната компания призна, че е лобирала за размяна на затворници с Либия, но е ставало дума Меграхи да бъде преведен в либийски затвор, а не да бъде освободен.

Дейвид Камерън, както пише „Телеграф“, осъжда освобождаването на Меграхи. Според него причина за това решение са станали усилията на шотландската партия SNP, а не на лобито на "Бритиш Петролиум".

Още по темата

Той припомни също така, че първоначално състоянието на терориста е било оценено като крайно тежко – лекарите му даваха три месеца живот, което и повлия на решението за освобождаването му.

Впоследствие се оказа, че Меграхи може да живее още десетина години, а заболяването му не е толкова тежко, както се смяташе по-рано.

Абдел ал Меграхи е единственият човек, който беше осъден за терористичния акт през 1988 г. над шотландското градче Локърби. При взривяването на самолета "Боинг 747", изпълняващ полет от Великобритания за САЩ, загинаха 270 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase