Отпътуването на Абделбасет ал-Меграхи за Триполи през август миналата година. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Британският външен министър Уилям Хейг нарече „грешка” освобождаването на либиеца, осъден за атентата над Локърби в разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Абделбасет ал-Меграхи излежаваше доживотна присъда заради участието си в атентата срещу американски самолет на ПанАм с 270 души на борда, който беше взривен над шотландското селище Локърби през 1988 г.

Шотландското правителство освободи Меграхи миналия август по хуманитарни причини, след като лекари заявиха, че му остават само три месеца живот заради рак на простата. После се оказа, че може да живее още 10 години.

“Всеки ден, в който Меграхи живее на свобода в Либия, е оскърбление за семействата и жертвите от самолета на ПанАм“, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

Междувременно шотландското правителство отхвърли твърденията, че е имало контакт с “Бритиш петролиъм“ преди решението да освободи Меграхи.

“Бритиш петролиъм“ призна преди ден, че през 2007 година е лобирала пред британското правителство за споразумение с Триполи по размяна на затворници, за да запази интересите си в Либия.

Шотландските власти, които имат собствено правораздаване, обаче категорично заявяват, че освобождаването на Меграхи и връщането му в Триполи е по хуманни съображения.
 
“Бритиш петролиъм” не е правила никакви постъпки пред нас“, заяви говорител на шотландската администрация.

“Меграхи бе изпратен да умре в дома си, съгласно процедурата, предвиждана от шотландския закон, базирана на оценка на директора по здравните въпроси на шотландските затвори и по препоръка на Службата за помилване и директора на затвора“, обасни говорителят.

Комитетът по международни отношения към американския Сенат ще проведе изслушания с висши служители на “Бритиш петролиъм“. Британският външен министър се е съгласил страната му да представи обяснения за освобождаването на Меграхи, стана ясно след телефонния му разковор с Хилари Клинтън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase