Снимка: БГНЕС

Прокуратурата във Франция е започнала предварително разследване по повод информациите за незаконно финансиране на предизборната кампания на президента Никола Саркози, пише Lenta.ru, като се позовава на АФП.

За това, че през 2007 г. предизборният щаб на Саркози е получил 150 000 евро от най-богатата жена в Европа, наследницата на козметичната империя L'Oreal Лилиан Бетанкур, разказа бившата счетоводителка на 87-годишната милиардерка Клер Тибо.

По думите й парите за нуждите на предизборната кампания са били получени от близкия сподвижник на президента Ерик Вьорт.

По време на кампанията той ръководеше финансовите дела, а след избирането на Саркози Вьорт стана министър по въпросите на бюджета и министър на труда.

Вьорт е получил парите от финансовия консултант на Бетанкур Патрис дьо Местр.

Вестник „Фигаро“ съобщи, че във вторник вечерта финансистът е бил разпитан от прокуратурата.

В най-скоро време ще продължат разпитите на свидетели по делото за незаконното финансиране на президентската кампания.

Освен за получаването на 150 000 евро от Лилиан Бетанкур Ерик Вьорт е заподозрян и че е прикривал опити на милиардерката да укрива данъци.

На 16 юни стана известно, че Бетанкур е обсъждала с консултанта си Дьо Местр възможността за превеждане в чужбина на активи за поне 80 милиона евро.

Съобщено беше също така, че с финансите на милиардерката заедно с Дьо Местр непосредствено се разпорежда съпругата на Ерик Вьорт Флоранс Вьорт.

Във вторник вечерта министърът се появи по френска телевизия и заяви, че не е причастен към незаконни финансови операции.

Той съобщи също така, че не се готви да подава оставка, макар че вече се чуват такива призиви.

Още по темата

Междувременно материал в Mediapart стана първата публикация, свързваща фигурата на президента Никола Саркози със скандала около Ерик Вьорт, който продължава от средата на юни.

Самият президент засега се въздържа да прави изявления.

По данни на ДПА обаче на закрито заседание във вторник той е определил обвиненията срещу Вьорт като неоснователни.

На 4 юли Саркози освободи от постовете им двама членове на правителството: министъра по въпросите на сътрудничеството и франкофонията Ален Жоаянде и държавният секретар за столичния регион Кристиан Блан.

Според коментари във френския печат двамата министри са били уволнени, за да се отвлече вниманието на обществеността от скандала около Ерик Вьорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase