Китай твърди, че иска да се отвори към света и да догони бързоразвиващите се медии. Снимка: БГНЕС
fallback

Китайската държавна информационна агенция Синхуа пусна 24-часов новинарски тв канал, който ще излъчва само на английски език, съобщи ВВС.

Пускането на телевизия CNC World се смята за опит от страна на Китай да увеличи влиянието си навън и да се противопоставя на гледните точки на чуждите медии.

Пекин държи изкъсо всички медии в страната и често обвинява западните, че са пристрастни и отразяват само негативни новини от Китай.

CNC (China Xinhua News Network Corporation) обяви, че ще представя на международната аудитория „по-добър поглед върху Китай“ и ще позволи повече гласове да бъдат чути от останалата част от света.

„Каналът ще излъчва новини – по съвременен и обективен начин, и ще бъде информационен източник за международната аудитория“, обяви президентът на агенция Синхуа Ли Конгжиюн.

Пускането на телевизията, по думите му, е част от усилията на Синхуа да се адаптира към „бързия растеж на новите медии“.

Първите дни телевизията е излъчвала само в Хонконг, но сега целта е в първата година от развитието си да достигне до поне 50 милиона зрители в Европа, Северна Америка и Африка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ТЕТКА МАРА

преди 13 години

Крайно време беше ! Отдавна в света е назрял въпроса за обуздаване на Амери- канския медиен империализъм.

22

Анонимен

преди 13 години

Ал Кайда я имаше много от преди това и си правеха атентати. Това, че ти не си се интересувал е твой проблем. И за всеки случай западните медии са по-свободни от китайските. Естествено, че не са 100% обективни, не знам дали са дори 50%... Но китайските винаги ще са зад тях. Защото ако не ти харесва това, което чуваш по телевизията винаги можеш да отвориш блоговете в интернет за различни гледни точки, а китайците за това нещо отиват в затвора. Така, че ако искат да се отварят към света да започнат отвътре, пък отвън само ще дойде.

21

Дядо Петър

преди 13 години

Ефирът на къси вълни е пълен с китайски станции, много от които предават на английски (има и на руски, дори и на български). Препоръчвам ги на всеки, който усети и най-малката носталгия по минало-незабравимо. Ще се излекува моментално.

fallback