Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В американския щат Юта признат за виновен в убийство поиска да бъде разстрелян, съобщава ВВС.

Когато на Рони Ли Гарднър е дадена възможност да избира между умъртвяване с инжекция и разстрел, осъденият казва на съда: „Бъдете добри – разстрел”.

От 35-те щата на Америка, в които се прилага смъртно наказание, Юта е единственият, където може да се избере разстрел. Критиците на този вид екзекуция смятат, че тя е остатък от времената на Дивия запад.

Съдията в Солт Лейк Сити Робин Рийз определя присъдата да бъде изпълнена на 18 юни, но адвокатът на осъдения заявява, че ще обжалва.

Той възнамерява да настоява за смекчаване на наказанието на Гарднър и заменянето му с доживотен затвор.

49-годишният Гарднър е осъден за убийството на адвокат в престрелка при опит за бягство от сградата на съда през 1985 г.

Той е третият подсъдим, осъден на разстрел от 1976 г., когато Върховният съд разрешава на щата да налага смъртното наказание.

Първият осъден на разстрел е убиецът Гари Гилмор, който убива хладнокръвно двама младежи и после отказва да обжалва смъртната си присъда. Той е екзекутиран в Юта през 1977 г. Негова е известната реплика: „Да го направим”, която той произнася преди самия разстрел.

Вторият разстрел – на Джон Елберт Тейлър през 1996 г. – привлича вниманието на средствата за масова информация. Тейлър е осъден на смърт за изнасилването и убийството на 11-годишно момиче.

В продължение на десетилетия осъдените на смърт в Юта могат да избират начина на екзекуция. През 2004 година законодателите отменят възможността за избор и умъртвяването с инжекция остава единственият начин.

Тези, чиято присъда е произнесена преди внасянето на поправката, както преди имат право на избор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

angel

преди 14 години

i da ne ostavqme samneniq v showroom-a,....GSM e Global System for Mobilemunications,a JSM-Joke Global System :))))))))))))))))))))) probably :)

72

angel

преди 14 години

JSM ? tova nov vid telefon li e,......dane go e donesal Alf ot Melmak :)

71

Анонимен

преди 14 години

възмездие означава : мъст, отмъщение, разплата, реванш.

fallback