В Хаваите пълнят торби с пясък в подготовка за очакваното цунами. Снимка: GettyImages/Guliver Photos
fallback

Всички тихоокеански страни са в пълна степен на тревога заради опасността от цунами след мощния трус от 8.8 по Рихтер в Чили тази сутрин, съобщи ВВС.

Практически в ¼ от земното кълбо има предупреждения за цунами. Огромните вълни набират сила от мястото до епицентъра на труса и могат да ударят всяко тихоокеанско крайбрежие в следващите 24 часа.

Oще по темата

Вълните вече заляха чилийския архипелаг Хуан Фернандес, убивайки трима души.

Части от Маркизовите острови във Френска Полинезия бяха ударени от 4-метрова /13-фута/ вълна, но там няма загинали.

Специалисти обясняват, че е трудно да се определи евентуалната височина на цунамито – вълните може и изобщо да не достигнат брега, но може и да се вдигнат на 10 метра над морското равнище.

В Таити бе забранено движението по пътищата, които са на по-малко от 500 метра от морето, а жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да се придвижат навътре. Първите вълни там бяха малки – едва 36 сантиметра, но властите са нащрек.

Опасност има и за Нова Зеландия – там вълните с височина до 3 метра може да ударят Северния и Южния остров, както и по-отдалечените острови. 

Властите в Американска Самоа призоваха жителите да търсят убежище във вътрешността на страната.

На Хаваите от сутринта се чуват сирени, които предупреждават местните и туристите няколко часа преди очакваният удар на цунамито. Преки репортажи от Хаваите можете да гледате тук

В Австралия също има предупреждения за потенциално опасни вълни, силни подводни течения и наводнения, които могат да обхванат района от Сидни до Бризбейн.

В Япония цунамито може да удари в 3 през нощта гринуичко време в неделя, съобщи местната метеорологична служба, която призова жителите да бъдат изключително внимателни и нащрек.

Калифорния също излезе с предупреждение към живеещите там да се подготвят за цунами.

Островите Кук, Ниуе, Кирибати, Тонга, Соломоновите острови, Фиджи и Вануату също са в опасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Ех че кеф

преди 14 години

Ех че кеф, ако Колайдерът унищожи Швейцария, Франкфурт на Майн; гигантски цунами - Нюйорк и Токио. Да ги видим баш банкерите какво ще чинят без мангизи. Дядо Боже най-после трябва да се погрижи за бедните и смачка фасона на мъчителите им. Ех, какъв голям кеф ще бъде.

58

super neizvestna

преди 14 години

nikoi nemoje da se izpravi sre6tu maikata priroda dano na nokogo da ne se slu4va

57

стамат крестето

преди 14 години

моето цунами е 30 санта, благородно завиждам на тези с по 3 метрови цунамита.

fallback