Общ преглед

Земетресение с магнитуд 8.8 по Рихтер удари Чили рано тази сутрин, близо до втория най-голям град в страната - Консепсион, където живеят около 670 000 души.

Президентът на страната Мишел Бачелет обяви извънредно положение и каза, че засега има официално потвърждение за почти 150 загинали
 
Тя допълни, че огромна вълнà е ударила архипелага Хуан Фернандес край Чили, убивайки трима души. 10 други са безследно изчезнали. Според информацията досега, щетите там са сериозни.

Още по темата
 

Жителите от крайбрежието на отдалечените Великденски острови са евакуирани.

Според специалисти, цунамито може да има разрушителен ефект върху бреговете близо до епицентъра, и да е голяма заплаха дори за по-далечните тихоокеански страни.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами още сутринта обяви тревога за Чили и Перу. По-късно в предупреждението бяха включени и Колумбия, Антарктика, Панама и Коста Рика, а сега вече и Латинска Америка плюс Хавай, Япония, Русия, Филипините, Индонезия и страните от Южния Пасифик.

 

„Земетресение с такава сила има потенциала да предизвика разрушително цунами, което може да удари бреговете в близост до епицентъра за минути, а по-далечните крайбрежни ивици – за няколко часа“, обявиха веднага от Американския геофизичен институт.

В столицата Сантяго няма електричество, вода и телефонни връзки. Доста от регионалните болници са пострадали, някои от тях са евакуирани. Огромен мост, свързващ северната и южната част на Чили, бе затворен, летището в столицата също няма да работи в следващите 24 часа. 

Местни телевизии излъчиха кадри на паднали сгради в Консепсион, включително и една 15-етажна. На места в града са избухнали пожари, пътищата в града са разрушени. Хората разбиват аптеките в града, за да взимат лекарства. Из града е пълно с отломки. 

Според американския геофизичен институт, трусът е ударил в 6.34 часа сутринта гринуичко време, близо до Консепсион, който се намира на около 450 км южно от Сантяго.

Земетресението е бил усетено в доста градове в страната, както и в части от Аржентина. В Буенос Айрес са били евакуирани няколко сгради.

До този момент са регистрирани 33 вторични труса – някои от тях със сила над 6.2 по Рихтер. Последният е с магнитуд 6.3 по Рихтер, в Аржентина. Трусът от тази сутрин е 700-800 пъти по-силен от този, който удари Хаити преди няколко седмици и уби 220 000 души. 

Според очевидци, земетресението е люляло сградите в Сантяго между 10 и 30 секунди.

Няма постъпила информация за пострадали българи след силното земетресение, съобщиха от МВнР. 

Сградата на посолството ни в Сантяго не е пострадала, служителите също не са пострадали.
   
Според информацията, с която разполага МвнР, в Чили живеят между 120 и 150 българи. В близост до района на земетресението живее една българска гражданка, с която от посолството се опитват да установят контакт, но засега безуспешно поради затруднените комуникации.

През 1960 година Чили е ударено от най-силното земетресение, регистрирано откак изобщо се води статистика за земните трусове /1900 г./.

Още по темата
Тогава 9.5 по Рихтер разрушава град Валдивия, убива 1655 души и предизвиква унищожително цунами, което достига Хавай, Япония и Филипините.

 

Снощи пък бе регистрирано земетресение с магнитуд от 7,3 по скалата на Рихтер в Тихия океан, южно от бреговете на Япония. Минути след труса местните власти разпространиха и предупреждение за опасност от цунами.

След труса в Чили, Японската метеорологична агенция също предупреди за опасност от цунами по крайбрежията на голяма част от тихоокеанските страни.

*Последно обновяване в 21.10 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар