В Хаваите пълнят торби с пясък в подготовка за очакваното цунами. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Всички тихоокеански страни са в пълна степен на тревога заради опасността от цунами след мощния трус от 8.8 по Рихтер в Чили тази сутрин, съобщи ВВС.

Практически в ¼ от земното кълбо има предупреждения за цунами. Огромните вълни набират сила от мястото до епицентъра на труса и могат да ударят всяко тихоокеанско крайбрежие в следващите 24 часа.

Още по темата

Вълните вече заляха чилийския архипелаг Хуан Фернандес, убивайки трима души.

Части от Маркизовите острови във Френска Полинезия бяха ударени от 4-метрова /13-фута/ вълна, но там няма загинали.

Специалисти обясняват, че е трудно да се определи евентуалната височина на цунамито – вълните може и изобщо да не достигнат брега, но може и да се вдигнат на 10 метра над морското равнище.

В Таити бе забранено движението по пътищата, които са на по-малко от 500 метра от морето, а жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да се придвижат навътре. Първите вълни там бяха малки – едва 36 сантиметра, но властите са нащрек.

Опасност има и за Нова Зеландия – там вълните с височина до 3 метра може да ударят Северния и Южния остров, както и по-отдалечените острови. 

Властите в Американска Самоа призоваха жителите да търсят убежище във вътрешността на страната.

На Хаваите от сутринта се чуват сирени, които предупреждават местните и туристите няколко часа преди очакваният удар на цунамито. Преки репортажи от Хаваите можете да гледате тук

В Австралия също има предупреждения за потенциално опасни вълни, силни подводни течения и наводнения, които могат да обхванат района от Сидни до Бризбейн.

В Япония цунамито може да удари в 3 през нощта гринуичко време в неделя, съобщи местната метеорологична служба, която призова жителите да бъдат изключително внимателни и нащрек.

Калифорния също излезе с предупреждение към живеещите там да се подготвят за цунами.

Островите Кук, Ниуе, Кирибати, Тонга, Соломоновите острови, Фиджи и Вануату също са в опасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase