Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу иска да поднови процеса за разрешаване на отглеждането на два вида генномодифицирани организми (ГМО) в Европейския съюз, и то веднага след встъпването в длъжност на новия му екип идната седмица.

Това съобщи Франс прес, позовавайки се на европейски източници.

Според източник от ЕК, пожелал анонимност, един от приоритетите ще бъде разрешаването на царевицата MON810 и картофите Амфлора (Amflora).

Европейски представител потвърди, че Барозу иска да действа бързо, за да се отърве от този проблем, който създаваше затруднения през първия му мандат.

Първото заседание на ЕК в новия й състав е насрочено за 17 февруари, но "дневният ред все още се изготвя", уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен.

Американската компания Монсанто (Mоnsanto) чака да бъде подновено разрешението за отглеждане на царевицата MON 810 – единствения ГМО, отглеждан засега в ЕС, – докато БАСФ (BASF) се бори за своите генномодифицирани картофи.

Става въпрос за огромни финансови интереси, отбелязва АФП.

Ако бъде разрешено отглеждането на картофите Амфлора, БАСФ очаква печалба между 30 и 40 милиона евро годишно.

"Барозу разсъждава само с пазарни понятия и предвид търговските отношения", подчерта европейският представител.

Според него председателят на ЕК разчита само на мнението на учените, че тези ГМО не представляват опасност за здравето, но не го е грижа за възможните последици за околната среда в дългосрочен план.

Оттеглянето на Ставрос Димас от поста европейски комисар за околната среда (който се противопоставяше на отглеждането на ГМО) улеснява задачата на Барозу, посочва АФП.

Още по темата

Той обаче ще трябва да се съобрази със съпротивата на няколко страни от ЕС: шест страни членки, сред които Франция и Германия, са забранили отглеждането на царевица MON 810, а единайсет държави настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО.

Миналата година 22 страни гласуваха против предложението на Барозу да бъдат премахнати забраните за ГМО, а европейските правителства и сега се противопоставят на разрешаването им заради огромната съпротива на общественото мнение в техните страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase