"Искаме забрана, а не само мораториум за освобождаването на генетично модифицираните организми (ГМО) от лабораториите." Това каза Ради Стамболов, вицепрезидент на Евро-Ток България.

"Националната агенция за контрол над храните трябваше да бъде направена през 2006 година, после беше отложена за 2008 година, но все още няма.

Не сме определили кой ще контролира храните в страната", допълни Стамболов. Той припомни, че има контролни органи за контрол над храната в Министерство на здравеопазването в лицето на РИОКОЗ, ДВСК е в Министерство на земеделието и храните и т.н.

"Съществува борба между самите министерства кой да ръководи тази агенция", посочи Стамболов.

Според него обаче няма последващ контрол върху храните. "Мораториумът, който държавата обяви, че ще наложи върху ГМО, ще е проблем. ГМО трябва да бъдат само в лабораториите. Ние не искаме те да се освободят не само в рамките на ЕС, но и в рамките на България", каза още той.

Според него няма лаборатория в страната, която да каже какъв е процентът на ГМО, който е в храната. "Всички производители на храни в България доброволно дават проби на произвежданата храна, но каква е гаранцията, че това са проби от това, което се произвежда.

Трябва да има синхронизиране на българското и европейското законодателство, но трябва да има контрол", коментира Стамболов.

Позицията на Евро-Ток е ГМО организмите да не се освобождават в свободните пространства, а да останат в лабораториите.

Ради Стамболов даде информация, че в момента съществува и смилянски боб от Китай. Днес е станало ясно, че дивата мексиканска царевица е заразена с ГМО.

Под егидата на организацията са 4000 готвчи.

Още по темата
 

От организацията обясниха, че за да установят наличие на ГМО в храната, те трябва да имат минилаборатория, където да правят изследвания. Според тях ягодите, които в момента са на пазара, са ГМО, защото няма логика сега да има ягоди.

Киселото мляко трябва да е с нормален вкус около ден и половина и след това трябва да придобива характерна реакция на вкисване.

Готвачите обявиха, че на моменти са като алхимици, за да могат да приготвят качествена храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase