Снимка: БГНЕС
fallback

Клон на терористичната организация "Ал Кайда на Арабския полуостров" пое отговорност за опита за атентат срещу американски самолет на Коледа.

Това съобщава американската агенция за наблюдение на ислямистки интернет сайтове SITE.

В съобщението на терористите става дума за неуспелия атентат на борда на самолет, пътуващ от Амстердам за Детройт, извършен от 23-годишния нигериец Абдул Фарук Абдулмуталаб.

Терористите признават за техническа грешка

Нашият нигерийски брат е минал през всички контроли за сигурност, за да извърши своята операция, разбивайки големия мит на американското разузнаване – пише в съобщението на Ал Кайда.

Той е използвал техника за взривяване, разработена от муджахидините в работилници на "Ал Кайда на Арабския полуостров", чието седалище е в Йемен, пише още в текста.

Oще по темата

Терористите признават, че "техническа грешка" е в основата на провала на опита за взрвяване на американския самолет.

"Ал Кайда на Арабския полуостров" призовава "войниците мюсюлмани, служещи във вражески за ислямистите армии, да се покаят и да избиват неверниците по примера на военния психиатър Нидал Хасан".

На 5 ноември Хасан откри стрелба във военната база Форт Худ, в Тексас, отнемайки живота на 13 души и ранявайки 42.

Ниериецът бил обучаван в Йемен

Ниериецът Абдул Фарук Абдулмуталаб, извършил опита за атентат на борда на американския самолет, е заявил след ареста си, че има връзки с Ал Кайда.

Той твърди, че е бил обучаван от Ал Кайда в Йемен.

23-годишният мъж се опитал неуспешно да задейства взривно устройство на борда на самолета.

Той бил обезвреден от пътниците около него.

На борда на А-330 на авиокомпания Delta, изпълняващ полет 253 от Амстердам за Детройт, е имало 278 пасажери и 11-членен екипаж.

Oбама: Няма да почиваме, докато не разкрием всички замесени

Междувременно американският президент Барак Обама обяви, че за страната му "няма да има почивка", докато виновниците за опита за атентат срещу самолета на Коледа не бъдат заловени и съдени.

В ход е разследване за опита за терористичен акт и няма да почиваме, докато не разкрием всички замесени - отбеляза Обама в реч от Хаваите, където прекарва празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 14 години

Много страно. сащ воюват срещу тереристична организация която неможе и една бомба да си направи

40

Чичо

преди 14 години

Тез хамавите от ал кайда само не са поели отговорност за отвличанията в България още не са разбрали иначе и ще поемат отговорност.Тези са много отговорни.

39

КОМИТАТА

преди 14 години

Странджа, би ли отговорил КАКВА РАБОТА ИМАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ?? Защо те да могат да си навират носа навсякъде, да започват военни акции с измислени причини (както се оказа, в Ирак не е имало оръжия за масово унищожение например), а останалите държави да не могат?За какви червени кхмери става дума тука?Я да вземеш да прочетеш Законите на Нютон и може и да ти светне лампата - защо съществува Алкайда.Не оправдавам цивилните жертви, в никакъв случай!

fallback