Около 25 британски мюсюлмани, предполагаеми членове на “Ал Кайда”, са в готовност да извършат кървави атентати в самолетите, летящи за САЩ, гръмна анлийският “Sun”.

Според изданието фанатиците, разделени на 5 групи, в момента се обучават в секретни бази на терористите в Йемен.

Очаква се те като британски граждани спокойно да влязат на територията на Обединеното кралство в началото на 2010 година и да очакват инструкции на “Ал Кайда” за бъдещи действия.

Изданието цитира и високопоставен служител от Скотланд ярд, който заявява:

“Най-големият ни страх е, че Абдулмуталаб /нигериецът, който опита да взриви самолет по време на кацане в Детройт, бел. ред./ е само първият от множество готови терористи, готови да атакуват самолетите и да причинят смъртта на хиляди. 

Ние знаем, че има четири или пет радикални ислямистки клетки, съставени от британци, на територията на Йемен”.

Според информацията на британската полиция голяма част от бъдещите атентатори учат в британски университети инженерни специалности и информатика.

Имало и такива, които били членове на различни улични банди.

Атентаторът в самолета, изпълняващ полет от Амстердам до Детройт, е учел машинно инженерство в Университетския колеж в Лондон.

Още по темата

Той е най-малкото дете от общо 16 на богат нигерийски банкер.

Семейството на нигериеца съобщи, че е загубило всякакъв контакт с него, докато учел в чужбина.

"Разтревожени сме от изчезването му и прекратяването на комуникацията. Докато учеше в чужбина, баща му съобщи за случая на нигерийските служби за сигурност преди около два месеца и на чуждестранни агенции по сигурността преди около месец и половина", заяви семейството му в съобщение, изпратено на нигерийска медия.

Междувременно Абдулмуталаб вече е прехвърлен от болницата във федерален затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase