Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Нигериец се опита да взриви експлозиви на борда на самолет на американската компания Northwest Airlines, изпълняващ полет от Амстердам за Детройт, съобщи ВВС.

Замислената атака обаче се е провалила, а терористът е успял единствено да изгори крака си. В самолета е имало 278 пътници и 11 души екипаж, но никой от тях не е ранен сериозно.

Мъжът е задържан и отведен в ареста, където признал, че действа от името на ал Кайда. Веднага след инцидента американският президент Барак Обама нареди затягане на мерките по летищата.

Инцидентът е станал 20 минути преди полет 253 да се приземи на летището в Детройт в петък следобед.

По разкази на пътниците в самолета, мъжът се опитал да взриви някакво вещество и се изгорил жестоко.

Наложила се е употреба на пожарогасител и голямо количество вода, за да бъдат потушени пламъците.

Млад мъж веднага е скочил върху него и се е опитал да овладее ситуацията, а в самолета е настъпила абсолютна паника. Свидетели разказват, че нигериецът е крещял и всички чули няколко пъти да повтаря думата „Афганистан“.

По-късно той разказал пред властите, че имал експлозив в прахообразно състояние, който бил прикрепен към крака му. В самолета използвал спринцовка, пълна с химикали, за да ги смеси с експлозива и да взриви всички.  

Представител на разузнаването коментира пред Асошиейтед прес, че веществото се е състояло от прах и течност.

23-годишният Абдул Мудалад вече е регистриран в базата данни на хора, свързани с тероризъм, но по някаква причина този факт не е бил отчетен на проверката на летището.

Мъжът признал, че има връзки с ал Кайда и е получил експлозива в Йемен. Властите в САЩ обявиха, че в момента проучват дали инцидента е част от по-мащабен замисъл и за всеки случай вдигнаха нивото на тревога. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase