Снимка: БГНЕС

На Балканите животът на хората с хомосексуална ориентация не е никак лесен, пише германският вестник "Нойе цюрхер цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Ако разгледаме отделните държави на Балканите, ще видим, че конфликтите, в които се въвличат хората с хомосексуална ориентация, са различни за всяка страна.

Картината в Босна и Херцеговина

В Босна например решаваща роля играят религиозните общности, пише авторът на материала Андреас Ернст.

Войната от 1992 до 1995 година засили не само етническата идентичност, а и връзката й с религиозната принадлежност.

Бошняците са мюсюлмани, сърбите са православни, хърватите – католици.

Хомосексуалната сцена в Косово

Тя е поставена в парадоксална ситуация. В патриархалното общество, в което семейството е най-важно за индивида, няма обществено пространство за хомосексуалните.

В същото време обаче Косово има много модерна конституция, която не е съставена от самото общество, а от западни експерти. Тя позволява еднополовите бракове, които обаче от социална гледна точка са немислими.

В страната дори има Обединение на хомосексуалистите, което се казва "Елюзиум" и се бори срещу принудителното прикриване на хората с хомосексуална ориентация.

Връзките на чужденци и местни са смятани от някои за "проституция", ако богаташи от чужбина успеят да снабдят млади мъже с визи или да им намерят работа извън страната. Други говорят за "експлоатация".

В едно обаче хомосексуалната сцена несъмнено е авангардна, макар и прикрита: в мултиетноса, който не съществува в ежедневието на косоварите, но е действителност сред хомосексуалните. Дали албанец, сърбин или ром – тук не съществуват предразсъдъци към другите етноси, достатъчно е само да си дискриминиран в страната заради сексуалната си ориентация.

Положението в Сърбия

Белград е милионен град с разнообразна "купонджийска" култура. Сърбите са считани за разкрепостени по отношение на сексуалността.

Но нещата не са такива, каквито изглеждат, пише Андреас Ернст.

Още по темата

Тазгодишният гей парад беше отменен, след като дясноекстремистки организации заплашиха с бунтове. Полицията откри тайни складове с бутилки и камъни, подготвени за омразните "педери", както наричат хомосексуалните в Сърбия.

Авторът на статията в "Нойе цюрхер цайтунг" отбелязва, че десните екстремисти в Сърбия са млади хора, нормално облечени – без "фашистката мода", с която се открояват техните колеги от Западна Европа.

Според него обнадеждаващото в Сърбия е, че в центъра на обществената дискусия в момента не е вече хомосексуалната сцена, а десните радикали, "и това е добре", завършва авторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase