Общ преглед

Гласоподавателите в няколко държави наказаха управляващите си в изборите за европейски парламент, съобщи агенция Ройтерс в коментар за вота.

Въпреки че центристките партии се очаква да останат доминираща сила в 736-местния парламент в Страсбург, екзитполовете показват, че управляващите партии в Латвия, Гърция и Ирландия са се представили зле.

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел остава най-силната група в Германия, но все пак отбелязва загуби в гласовете.

Предварителните резултати сочат загуба за правителствата на Великобритания, Испания, България и Унгария.

Дясноцентристките партии в някои европейски страни може и да дръпнат напред, ако активността като цяло се окаже ниска, коментира агенцията. 

Въпреки че няма официални последствия за правителствата, които са отбелязали загуба във вота, те най-вероятно ще бъдат подложени на голям натиск за промени в политиката и кадрите си.
 
„Няма изгледи тези избори да се превърнат в триумф или някакъв велик момент за европейската демокрация“, е заявил Томас Клау, експерт по външни отношения в Европейския съвет.  

Много от гласоподавателите са разтревожени от повишаващата се безработица и твърдят, че ЕС не прави почти нищо, за да се справи с икономическата криза, въпреки че, в края на краищата, одобри някои финансови стимули, съобщава от Ройтерс.
 
Други пък се оплакват, че евроблокът е твърде далеч от всекидневния им живот, а трети просто не разбират система, в която парламентът дели властта с Европейската комисия и Съветът на Европа.  

Кореспондентът на руската агенция РИА Новости съобщава за изборните драми у нас от Атина.

Алексей Богдановский пише, че на българските журналисти е било забранено да публикуват резултати от екзитпол изследвания преди края на изборния ден. 

"Заради забраната журналистите разпространяваха фалшиви прогнози за времето", отбелязва РИА Новости.

В американските медии страната ни се споменава най-вече с това, че у нас е имало значително по-висока избирателна активност в сравнение с другите европейски държави, съобщава българската редакция на "Дойче веле".

NASDAQ, „Дау Джонс” и „Блумбърг” публикуваха информации за купуването на гласове в България, което „опорочава българските евроизбори”. 

В информациите се съобщава за гротескно звучащи случаи на купуване на гласове, особено сред ромското малцинство, на цени около 15 евро и печено пиле за вот.

 „Практиката да се предлагат храна, пари или подаръци на избирателите, особено тези от бедното ромско население, окаля всички избирателни кампании в България от падането на комунизма досега”, казва се в статия на агенция АФП, препечатана от NASDAQ. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар