Снимка: БГНЕС
fallback

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори, защото по думите му – „гаранции трябва да дадат тези, които са създали кризата“.

Медведев е категоричен, че Русия не носи юридическа отговорност за щетите, нанесени на България от спирането на газовите доставки през Украйна.

В интервю за БНТ руският президент отбеляза:

„Прекрасно разбирам, че за липсата на доставки трябва да отговарят и двете държави – и държавите транзитори, и държавите доставчици, или компаниите от тези държави. Не самите държави, защото те самите не доставят енергоносители. Но в крайна сметка юридическата отговорност трябва да се концентрира върху страната, която реално е виновна за неизпълнение на договора”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

14merkator

преди 15 години

Не е приятно да си руснак и цял свят да гледа на теб като на психично болен! Хората отдавна знаят, че "Русия не носи отговорност" по принцип за каквото и да е! Да разчиташ на "братушките" е все едно да знаеш, че си с т в банята и да се наведеш за сапунчето...

29

не-фил и не-фоб

преди 15 години

"3. - 30.01 22:28 -От: АнонименНЕ Е ПРАВПРАВНА ОТГОВОРНОСТ НОСИ ТОЗИ,КОЙТО СПИРА ДОСТЪПАПЪРВИ РУСИЯ ГО СПИРАТ,А НЕ УКРАЙНАРУСИЯ ТРЯБВАШЕ СЪДИ С УКРАЙНА,А НЕ ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА НА ЦЯЛА ЕВРОПАТЪПИЯТ РУСНАК КЪДЕТО НЕ Е МИНАЛ,ТАМ СА СЕ ОПРАВИЛИПРОСТО *** ИМ ПРИМИТИВНО МИСЛЕНЕ МЕ ОТБЛЪСКВА ОТ ТЯХ"Без да защитавам или обвинявам която и да е от страните, защото реално виновни са всички, но ще страда само този който е прекалено слаб за да си отстои интересите, ще кажа че от поста ви струи тотално непознаване на хронологията и причино-следствената връзка на събитията в "Газовата криза". Газта спря на 6 януари. По доколади на независими евро-наблюдатели, както и от отчетите на самите украински станции в Украина от РУсия газта спря да се подава чак на : януари, след като от Газпром са разбрли че само подават, ноникой не получава.Що се касае за юредическата отговорност - Русия не носи абсолютно никаква такава. Държавен апарат не може да носи юредическа отговорност, защото не е обект на търговското право. Отговорността за доставките носи "Газпром" и при дуги обстоятелства (например липса на завсмост) България успешно би могла да осъди "Газпром", въпреки че реално за ситуацията е виновно украинското правителство. Договора си е договор. Вече след това "Газпром" чрез руското правителство да си търси парите от Украина. Така че - Газпром е виновен че не и изпълнил договора за доставка, украинския разпределител "Нафтогаз" е виновен за неизпълнение на транзитния договор, Българското правителство е виновно, че не е осигурило алтернативи при подобна кризисна ситуация свдързана с ресурс от стратегическа важност, Европейския съюз е виновен за това че се показа като безсилен да бъде ефективен посредник в подобна криза и не успява да защити интересите на членките си (каквато е и България), Руското правителство е виновно в това че протежира своя производител и поощтрява "Газпром" към твърда позиция. Загубите безспорно са най-големи за държавите на Балканите които останаха без газ и в същия момент напълно безпомощни, докато други големи сили ги използваха за заложници за постигането на собствените си цели.

28

преди 15 години

Без да чета коментари,ще кажа моето мнение към статия.България е малка страна и винаги ще бъде зависима от всички,защото не притежава нищо,освен курорти с най низко качество,а тези които плюят тук по други само дърпат страната си назад,вместо напред. Много приказки,дела малко.

fallback