Русия трябва да зачита суверенитета на Грузия, заяви Буш. Снимка: БГНЕС
fallback

Русия трябва да удържи на думата си и да сложи край на кризата в Грузия, заяви американският президент Джордж Буш по повод съобщенията за продължаващи руски военни действия в Грузия.

Русия трябва да зачита суверенитета на Грузия и да изтегли войските си от нейната територия. Имам информация, че те продължават операциите си в Грузия, каза Буш.

Той съобщи, че изпраща държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в Париж за разговори с френския президент Никола Саркози.

След това Райс ще отпътува за Тбилиси, за да изрази непоклатимата подкрепа на САЩ за демократично избраното правителство на Грузия.

По-рано в сряда кореспондент на арабския телевизионен канал „Ал Джазира“ съобщи, че руски военни части са потопили шест грузински кораба в черноморското пристанище Поти.

Руските нападения в сряда са знак за това, че обещаното примирие е все още твърде далеч, коментира „Ал Джазира“.

Междувременно президентите на Полша, Литва и Естония, както и премиерът на Латвия разкритикуваха мирния план на Никола Саркози и заявиха, че в него не се споменава правото на териториална цялост на Грузия.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Ar4i

преди 15 години

Съгласен съм с мненията на 20 и 26, достатъчно да се абстрахираме от моментната шумотевица, и да си зададем важния въпрос: "Кой има полза от тази криза сега и от обтягане на отношенията между великите сили?"Отговорът е *** и е с днешна дата - за първи път от месеци насам Макейн изпревари Обама в социологическите проучвания за предстоящите избори в САЩ. Беше много назад, вярно е... По време на шоуто между Хилари и Обама него никой не го броеше за актьор, или най-много го приемаха за човек от миманса... Но го подцениха - той има зад гърба си една могъща сила, която не само умее да разработва планове и прогнози, но и да ги реализира... и разбира се, най-добре - с чужда помощ... На средностатистическия американец му е омръзнало от глупостите на Буш... хората не искат войната в Ирак, ипотечната криза и срива на имотния пазар, здравната реформа ги вълнуват много повече... И затова победата на демократите изглеждаше сигурна... Но какво може радикално да обърне нагласите на същия "средностатистически" американец? Има само едно средство, което се използва многократно от републиканската администрация, щом наближат избори... и няма да ви напомням как Буш-младши развяваше плашилото на Саддам точно преди повторинте избори... Само дрънкането на оръжие, образа на врага (най добре да е внушителен, примерно "сибирската мечка") могат да сплотят една толкова объркана нация като американската, и да я накарат да гласува за "правилния" кандидат... Следователно може с голяма доза достоверност да се прогнозира, че изострянето на отношенията, най-вече вербално - ще продължи - до датата на президенските избори в САЩ, а след това новоизбрания президент ще успокои топката, може би в ролята на "умиротворител", подписвайки серия нови договори и споразумения...Следователно главен сценарист на тази криза не е нито Миша Саакашвили, нито Медведев, а Дж.Буш, и целите му са вътрешно-политически... А грузинците и осетинците в случая са използвани като кукли на конци... Лошото е, че и руснаците му се вързаха на сценария.. сега ше видим дали ще се включат и европейците, за да стане шоуто пълно :)Да не забравяме, че главната опасност са муджахидините, Иран и световния тероризъм, за борбата с които са необходими общите усилия на великите сили + Китай и Индия...

42

преди 15 години

то е ясно, че проамериканските медии ще извъртят нещата в полза на Буш и протежето му Наакашвили

41

Аноним

преди 15 години

антихриста рече, се казва след думите на Дж. Буш. Имал информация. Хомосексуалист такъв, нали ти каза на Саакашвили че ще го поддържиш. Сектант си мисли че е християнин, смята че му говори бог (проверет думите на Буш, че бог му говорел и командвал), обаче неговия бог е дявола.Ленин, Сталин, Хитлер, Джордж Буш, Саакашвили....списъка на антихристите.

fallback