Повече от 60 000 до този момент са загиналите в катастрофалното земетресение на 12 май в Китай и има опасност техният брой да нарасне до 80 000.

Това заяви китайският премиер Вън Цзябао пред генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Съчуан в присъствието на журналисти.

Ръководителят на китайското правителство съобщи новата равносметка и опасенията си за увеличаване на броя на жертвите, посещавайки Инсю, епицентъра на труса, с генералния секретар на световната организация.

В петък бе съобщено за 55 740 загинали и близо 30 000 изчезнали, главно в провинция Съчуан.

Бан Ки Мун, който вчера пристигна в главния град на Съчуан Чънду, веднага се отправи с хеликоптер за Инсю, за да огледа най-пострадалия район от земетресението с магнитуд 8 по Рихтер. Китайският премиер от два дни е в Съчуан.

Това е второто му посещение в пострадалия район. Според Синхуа Бан Ки Му е обещал ООН да се включи активно в спасителните и възстановителните операции.

Китай съобщи, че ще са необходими близо три години за възстановяване на зоните, разрушени от земетресението, и изрази безпокойство от условията на живот и хигиена на милионите останали без покрив.

Това е земетресението, взело най-много жертви за последните 30 г. в Китай. Разрушени са близо 5,5 милиона сгради. Само в провинция Съчуан хората загубили дома си са над 5,4 милиона или всеки пети жител на провинцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase