Снимка: архив, БГНЕС

Саботажът на тръбопроводите "Северен поток" преди две години е бил одобрен от тогавашния главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни, пише германското списание "Шпигел", цитирано от ДПА.

Операцията в Балтийско море е била на стойност почти 300 000 щатски долара и е била финансирана с частни средства, но е била представена за одобрение пред Залужни, пише още списанието, като се позовава на собствено разследване. То добавя, че президентът Володимир Зеленски не е бил уведомен предварително.

Още по темата
Двата тръбопровода бяха построени за пренос на руски газ към Германия, въпреки че единият все още не бе в експлоатация. Украйна и САЩ лобираха против строежа на тръбите.

Залужни, който сега е посланикът на Украйна във Великобритания, заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че не знае нищо за подобна операция. През август вестникът съобщи, че Залужни е замесен в саботажа.

Зеленски винаги е отричал неговото правителство да е замесено, посочва ДПА.

"Шпигел" също така пише, че диверсионната група се е състояла от няколко украински водолази, като почти всички от тях са били цивилни. Операцията била планирана и ръководена от бившия служител на украинското разузнаване Роман Червински. Червински вече отрече да е замесен в саботажа в статии във в. "Вашингтон пост" и в. "Шпигел" миналата година.

В края на септември 2022 г. няколко експлозии нанесоха щети и прекъснаха двата газопровода "Северен поток 1 и 2". Взривовете бяха засечени близо до датския остров Борнхолм в Балтийско море.

Руски природен газ вече течеше към Германия по "Северен поток 1". "Северен поток 2" все още не беше пуснат в експлоатация поради руската инвазия в Украйна и последвалите политически дебати.

В средата на август т.г. стана ясно, че главният прокурор на Германия издирва украинец, за когото се предполага, че е избягал от Полша в родината си.

Германските вестници "Цайт" и "Зюддойче Цайтунг", както и обществената телевизия А Ер Де, съобщиха, че този мъж, заедно с още двама украински граждани, е заподозрян в участие във взривовете. Според медиите е възможно те да са прикрепили експлозивите към тръбопроводите.

Към момента германската федерална прокуратура не е отговорила на запитване за коментар на тази информация, отбелязва ДПА.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase