Снимка: архив, БГНЕС

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди днес пред литовския парламент за опасностите от превъоръжаването на Русия, предаде ДПА.

"Наблюдаваме как Русия бързо увеличава производството си на оръжия и драстично развива въоръжените си сили. Всичко това ни оставя без съмнение: За Русия, за Русия на Путин, Украйна е само началото", каза Писториус в литовската столица Вилнюс.

Германският министър на отбраната заяви още, че "германските въоръжени сили са готови да станат носеща колона на конвенционалното възпиране и защита в Европа". Той също така подчерта ролята на страната като център за бързо придвижване на войски от Атлантическия океан към източния фланг на НАТО.

Германското правителство също така пое ангажимента до края на 2027 г. да разположи за постоянно автономна бойна бригада в размер до 5000 войници в Руднинкай и Рукла в Литва, която също членува в алианса. Това решение беше взето в отговор на променената ситуация в областта на сигурността в Европа след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Литовски казарми близо до столицата Вилнюс ще послужат да временно решение до изграждането на германската база, но неведнъж са се появявали съмнения, че Литва не се движи в сроковете по изпълнение на подготовката от своя страна, отбелязва ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase