Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase