Снимка БГНЕС

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев отправи сериозни заплахи към страните от НАТО по повод дадените позволения на Украйна да нанася удари на територията на Русия със западни оръжия. Ето цялото съобщение на бившия руски държавен глава, публикувано на неговата страница в Telegram:

"Западните страни, които уж "одобриха използването“ на своите оръжия с голям обсег на руска територия (независимо дали става дума за стари или нови части на страната ни), трябва ясно да разберат следното:

1. Цялата им военна техника и специалисти, воюващи срещу нас, ще бъдат унищожени както на територията на бившата Украйна и на територията на други държави, ако оттам се извършват атаки на руска територия.

2. Русия изхожда от факта, че всички използвани далекобойни оръжия от Украйна вече се контролират директно от военнослужещи на страните от НАТО. Това изобщо не е "военна помощ“, а участие във война срещу нас. И подобни техни действия могат да се превърнат в casus belli.

3. НАТО ще трябва да реши как да квалифицира последиците от евентуални ответни удари по оборудване/съоръжения/военен персонал на отделни страни от блока в контекста на чл. 4 и 5 от Вашингтонския договор.

По всяка вероятност ръководството на НАТО иска да симулира, че става дума за суверенни решения на отделни страни от Северноатлантическия алианс да подкрепят режима в Киев и тук няма причина да се прилага правилото на Договора за колективна самоотбрана от 1949 г.

Това са опасни и вредни заблуди. Подобна "индивидуална помощ“ от страна на страните от НАТО срещу Русия, било то контролиране на техните крилати ракети с голям обсег или изпращане на контингент от войски в Украйна, е сериозна ескалация на конфликта. Бивша Украйна и нейните съюзници в НАТО ще получат отговор с такава разрушителна сила, че самият Алианс просто няма да може да устои да бъде въвлечен в конфликта.

И колкото и да дрънкат пенсионерите от НАТО, че Русия никога няма да използва нестратегически ядрени оръжия срещу Украйна и още повече в отделни страни от НАТО, животът е много по-страшен от техните лекомислени разсъждения.

Преди няколко години те настояхава, че Русия няма да посмее да влезе в открит военен конфликт с бандеровския режим, за да не се скара със Запада. Изчисленията се оказаха погрешни. Води се война.

Използването на тактически ядрени оръжия също може да бъде погрешно изчислено. Въпреки че това би било фатална грешка. В крайна сметка, както правилно отбеляза президентът на Русия, европейските страни имат много висока гъстота на населението. И за онези вражески страни, чиито земи са по-далеч от зоната на покритие на тактическите ядрени оръжия, най-накрая има стратегически потенциал.

И това, уви, не е сплашване или ядрен блъф. Настоящият военен конфликт със Запада се развива по възможно най-лошия сценарий. Има постоянна ескалация на мощта на използваните натовски оръжия. Следователно днес никой не може да изключи преминаването на конфликта в последния му стадий“, пише Медведев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase