Снимка БГНЕС, архив
fallback

Унгария смята да "преформулира" статута си като член на НАТО, заяви премиерът Виктор Орбан. Целта е страната да не участва в задълбочаващата се подкрепа за Украйна на военния алианс. "Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции в помощ на Киев, пише "Сега".

Унгарски военни представители и юристи вече работят по нова концепция, която ще разграничи страната от другите страни членки на НАТО, каза Орбан в интервю за държавното радио в петък. "Нашите адвокати и служители работят усилено, за да установят как Унгария  може да запази членството си по начин, който няма да налага участието ѝ в действия на НАТО извън неговата територия", уточни той.

Изказването на Орбан идва в момент, когато алиансът очертава пакет от мерки за подкрепа за Украйна, който да представи на среща във Вашингтон през юли. Очаква се те да включват по-съществена роля за НАТО на оперативно ниво в координирането на оръжейните доставки и обучаването на украинските войски, припомня Блумбърг.

В същото интервю Орбан окачестви като неоснователни опасенията, че Русия би нападнала някоя държава-членка на НАТО, тъй като военните ресурси на пакта далеч надвишават тези на Украйна. Той подчерта, че "ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили".

"Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят", каза Орбан. "Шансовете за това са изключително малки." Орбан, смятан за най-близкия партньор на Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП. Той се опита също да блокира разширяването на НАТО към Финландия и Швеция и подписа енергийни споразумения с Русия, предизвиквайки критиките на западните столици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Минуващ

преди 1 месец

Щом унгарците нямат обща кауза с НАТО могат спокойно да напуснат, това не е като при СИВ да им пратят танковете от Кремъл. А че Орбан е готов да ги праща като пушечно месо в момента, в който танковете на блатната империя дойдат до границите им, всички трябва да са абсолютно сигурни, че точно така ще се случи. Със сигурност този тарикат няма да прати вниците си на първа линия. Също като един друг дебел безпринципен нашенски тарикат от Банкянско. . .

60

Анонимен

преди 1 месец

Орбан иска да защити унгарците,няма да ги праща като пушечно месо да умират за чужда кауза.И политиката му относно мигрантите е същата,не като в България ,,бежанци,, по хотели трета година а българина работи и изнемогва и като закъснееш с ден да си платиш сметката за тока оставаш без такъв..или да си пътуваш без винетка..

59

Пак по опорката?

преди 1 месец

До Дино: А на сина на дядо Байдън откъде му идват доларите? Май от Украйна. Но Орбан върши нещо полезно за унгарците. А Хантър Байдън - само за себе си.

fallback