Снимка: архив, БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) днес издаде заповед за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу, както и на висшия руски генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб, за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

В изявление на съда се посочва, че заповедите за арест са били издадени въз основа на преценката на съдиите, че е налице обосновано предположение, че двамата мъже са отговорни за "ракетни удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура" между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г. "През този времеви период руските въоръжени сили са нанесли много удари по голям брой електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна“, пише още в изявлението.

Шойгу и Герасимов са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, тъй като са ръководили нападения срещу граждани и цивилни обекти в Украйна. Няма непосредствена вероятност някой от тях да бъде задържан, тъй като Русия не признава юрисдикцията на МНС и отказва да предаде заподозрените от съда лица, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение, че носи лична отговорност за отвличания на деца в Украйна, припомня Ройтерс.

Русия многократно е заявявала, че енергийната инфраструктура на Украйна е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни лица или гражданска инфраструктура.

През май тази година, малко след началото на петия си президентски мандат, Путин направи промени в ръководството на Военното министерство и смени Шойгу с икономиста Андрей Белоусов. Шойгу бе назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase