Снимка: БГНЕС

Украински войници, работещи върху доставените от САЩ танкове Abrams, разказаха на CNN за редица слабости и недостатъци на бронираните превозни средства, поставяйки под съмнение тяхната полезност на непрекъснато променящите се фронтови линии на войната. Дарението беше обявено от президента на САЩ Джо Байдън като доказателство за "трайния и непоколебим ангажимент на Съединените щати към Украйна".

Журналистите на CNN бяха първите репортери, които видяха M1 Abrams в Украйна, на място в източната част на страната, където се виждаха около шест превозни средства, скрити в зеленината.

Екипажите, обучени в Германия, казаха, че превозните средства - основният боен танк на американската армия на стойност 10 милиона долара, използван в Ирак срещу силите на Саддам Хюсеин и бунтовниците - нямат броня, която може да спре съвременните оръжия.

"Бронята му не е достатъчна за този момент", твърди един от членовете на екипажа с позивна Жокер. "Тя не защитава екипажа. Всъщност днес това е войната на дроновете. Така че сега, когато танкът се покаже, те винаги се опитват да го ударят."

Неговият колега Днепър добави, че те са "мишена номер едно".

"Без защита екипажът не оцелява на бойното поле", казва той.

Екипажът показа на CNN своите опити да прикрепят активна броня към един повреден танк. Те са използвали плочи от пластичен експлозив, които, когато бъдат ударени от куршум, детонират и осигуряват защитен контравзрив.

Всичките 31 Abrams, изпратени в Украйна, са близо до фронтовата линия на изток, според служители в 47-ма механизирана бригада, които са ги получили. Украинското искане за Abrams, сложни и тежки танкове, предизвика сериозен дебат в началото на 2023 г., тъй като американското превозно средство има сложна верига за доставки. Някои версии дори работят с реактивно гориво.

Представители на Пентагона казаха през април, че Abrams са били изтеглени от фронтовата линия поради заплахата от руски атакуващи дронове, въпреки че 47-ма каза, че някои все още са в действие, въпреки недостатъците, които са се материализирали.

Голяма част от украинската фронтова линия сега е доминирана от използването на самоунищожаващи се атакуващи дронове, малки и точни устройства, които могат да нападнат пехота и дори да причинят значителни щети на танковете. Появата на тези така наречени дронове за виждане от първо лице (FPV), управлявани от войници, носещи очила за игри, промени характера на войната, ограничавайки движението и въвеждайки нов елемент на уязвимост на бронираните превозни средства.

Този украински екипаж научил за ограниченията на Abrams по трудния начин, в ожесточени битки около град Авдиевка, който Русия най-накрая пое контрола през февруари. Един от водачите е загубил крак при пробиване на бронята. И все пак не само иновациите пречат на танковете — те изглежда имат и технически проблеми.

Единият танк, паркирано под дърво, беше почти неподвижно по време на посещението на CNN поради проблем с двигателя, казва екипът, въпреки че превозното средство току-що е било изпратено от Полша. Те също се оплакват, че при дъжд или мъгла кондензът може да изпържи електрониката в автомобила.

Боеприпасите също са проблем
, както навсякъде по украинската фронтова линия. Те казват, че изглежда имат грешен тип за битката, в която са.

"Това, което имаме, е повече за директни битки танк срещу танк, което се случва много рядко", казна Жокера. "Много по-често работим като артилерия. Трябва да разглобите дърворезба или сграда. Имахме случай, когато изстреляхме 17 патрона в къща и тя все още стоеше."

Слабата работа на танка беше подигравана от руски анализатори, наричайки ги "празни тенекии". Един модел беше заловен от руските сили и, повреден, парадира на Червения площад.

Украинският екипаж изрази разочарование, че танковете са създадени за стила на война на НАТО, при който въздушните сили и артилерията подготвят бойното поле преди танковете и пехотата да настъпят. Киев отдавна се оплаква от липсата на артилерия и въздушна мощ.

"Те никога не биха го направили", казва Жокерът за войниците на НАТО, които предприемат същия напредък, който правят без въздушна подкрепа. Той превключи на английски, за да имитира войник от НАТО: "Извикайте авиацията, извикайте артилерията", преструва се той. "Ние нямаме авиация и артилерия. И това е проблемът."

Говорител на украинското министерство на отбраната каза пред CNN, че "Украйна сега тества и подобрява оборудване, което първоначално не е било подготвено за нашата война".

"Молим всички страни да ни подкрепят с оборудване с всякакво ниво на технически капацитет. Ние използваме всичко това съответно", добави говорителят.

Решението на Байдън да достави Abrams дойде, след като европейските съюзници обещаха да ги изпратят собствени бойни танкове в началото на 2023 г. преди неуспешната лятна контраофанзива на Украйна миналата година, стъпка, която беше смятана за немислима месеци по-рано.

Съюзниците на Киев бавно преглътнаха червените линии на оборудването, което някога отказаха да доставят. F-16 може да пристигнат в Украйна през следващите месеци. Олександър Сирски, военният командващ на Украйна, в понеделник каза, че е подписал първоначални документи, за да позволи на Франция да изпрати военни инструктори в страната, за да се опитат да решат спешния проблем с работната сила на фронтовата линия. Министерството на отбраната на Франция отказа да потвърди плана, но каза, че той, както и други идеи, са били обсъждани отдавна. Този ход ще отбележи значителна ескалация на участието на Запада във войната, която вече е трета година.

По-късно украинското министерство на отбраната изглежда намали тези очаквания, като каза в изявление за CNN, че е "започнало вътрешна документация, за да продължи напред, когато решението бъде взето".

За екипажа на Abrams всяко забавяне на оборудването или помощта струва живота на приятели. "Имам само един въпрос“, каза Джокер относно помощта на САЩ. „Защо това отнема толкова време и (идва) частично? Губим време. Това е смърт за нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase