Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна се подготвя за по-нататъшните действия на врага на фронтовите линии", цитиран от "Укринформ".

Той обърна внимание във вечерното си видеообръщение на ситуацията в Покровското и Кураховското направление в източната Донецка област и в Купянското и други направления в съседната Харковска област, на север. Украинският президент благодари на военните части, които правят всичко необходимо, за да стабилизират обстановката на фронта.

"Ние също така се подготвяме за всяка по-нататъшна вражеска активност - ясно разбираме какви задачи поставя Путин на своята армия и с каква цел. Ще му отговорим - със сигурност", подчерта Зеленски.

В своето видеообръщение той обвини Русия, че оказва натиск върху държави, за да не участват другия месец в Швейцария в среща на високо равнище, посветена на усилията за слагане на край на войната, предаде "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че Зеленски иска на форума на 15 и 16 юни да бъде създаден фронт за оказване на натиск върху Русия и да бъде утвърдена неговата "формула за мир", която призовава за изтегляне на руските войски и възстановяването на границите на Украйна от 1991 г., информира БТА.

"Близо 100 държави и международни организации" вече са част от "глобалните усилия" за разрешаване на конфликта, обяви украинският лидер. Той изрази увереност, че "Русия вече няма да може да провали срещата на високо равнище, въпреки че полага големи усилия да направи това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase