Снимка: Twitter
fallback

Украйна представи генерирана от изкуствен интелект /ИИ/ говорителка на име Виктория, която ще прави официални изявления от името на външното ѝ министерство.

Властите заявиха, че "за първи път в историята" ще използват цифрова говорителка.

Виктория Ши беше облечена в тъмен костюм в презентация, публикувана в социалните мрежи. Фигурата жестикулира с ръце и движи главата си, докато говори.

Пресслужбата на външното министерство заяви пред АФП, че изявленията, дадени от Ши, няма да бъдат генерирани от изкуствен интелект, а "написани и проверени от истински хора".

"Само визуалната част е тази, която ИИ ни помага да генерираме", се казва в изявлението.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обясни, че новата говорителка е "технологичен скок, какъвто все още не е направила нито една дипломатическа служба в света".

👋 Meet Victoria Shi — a digital representative of the MFA of Ukraine, created using AI to provide timely updates on consular affairs!

For the first time in history, the MFA of Ukraine has presented a digital persona that will officially comment for the media. pic.twitter.com/KTtuCVR1ku

— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) May 1, 2024

Основната причина за създаването ѝ е "спестяването на време и ресурси" на дипломатите, каза той.

Създателите на Ши са екип, наречен The Game Changers, който също така е направил съдържание за виртуална реалност, свързано с войната в Украйна.

Името на говорителката е базирано на думата победа и украинското за изкуствен интелект: штучний інтелект.

Външният вид и гласът на Ши са моделирани по реален човек: Розали Номбре, певица и бивша участничка в украинската версия на риалити шоуто "The Bachelor".

Номбре е родена във вече контролирания от Русия град Донецк в Източна Украйна. Тя има 54 000 последователи в профила си в Инстаграм, който използва, за да обсъжда стереотипите за украинците.

За да се избегнат фалшификати, изявленията ще бъдат придружени от QR код, който ще ги свързва с текстовите версии на уебсайта на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Петър

преди 3 седмици

Тия изпратиха всички на фронта и сега започват да провят виртуални хора !!!

62

Анонимен

преди 3 седмици

Африка, Мбонго

61

Кукунела Снайпера

преди 3 седмици

200 гривни на съчинение! Ще има за печено агне :)

fallback