Снимка: БГНЕС

Украйна и нейните съюзници трябва да действат бързо, за да гарантират, че нейните войски разполагат с оръжия и обучение за борба с Русия. Или Киев може да бъде принуден да сключи сделка за прекратяване на войната, която устройва руския президент Владимир Путин, заявяват Международната кризисна група (ICG).

"Твърде дълго съюзниците се придържаха към магическото мислене за слабостта на Русия и способността на Украйна да принуди Кремъл да започне преговори с успех на бойното поле", каза Алиса де Карбонел, заместник-директор на програмата на ICG за Европа и Централна Азия, пред Newsweek.

Силите на Украйна изостават, тъй като руските войски напредват на изток, особено в района на Харков, където въоръжените сили на Киев се сблъскаха с недостиг на боеприпаси, които пакетът с помощ, приет от Конгреса на САЩ, се надява да подкрепи.

Тъй като Киев и Москва се надяват, че неговият противник ще предложи големи отстъпки в замяна на мир, Украйна трябва да набере достатъчно войски и да изчака поддръжниците си да й дадат оръжията, от които се нуждае, за да води дълга война, каза мозъчният тръст Crisis Group в публикувания си доклад вторник.

В доклада на ICG се казва, че 2023 г. "подчертава значителни слабости в играта, която Киев играе" и че западната подкрепа не може да бъде гарантирана, особено предвид политическата поляризация относно помощта в САЩ.

"Ако САЩ намалят помощта си, Европа ще трябва да запълни празнините", се казва в доклада, "въпреки че увеличава капацитета си за това, тя все още има доста голямо разстояние за изминаване".

Но обръщането на Киев към разчитане в по-голяма степен на Европа ще се нуждае от съюзници там, за да се преодолеят пречките във веригата за доставки на оръжия, както и да се харчат повече за обществени поръчки за отбрана, каза ICG.

Кризисната група също така описа как съюзниците на Киев ще трябва да "следват внимателно", за да увеличат постепенно военната помощ, както правят САЩ, "за да променят възприятията на Русия за заплахата, която помощта представлява за Москва".

Но също толкова важно е Украйна да коригира своята "счупена система за набиране и разполагане" и да мобилизира и обучава фронтови войски, което властите и военните на страната не са планирали правилно.

"Ако Украйна и нейните поддръжници не действат бързо, за да разрешат проблемите, Киев може да няма друг избор, освен да сключи сделка при условията на Русия." Дори ако подобна сделка сложи край на боевете в краткосрочен план, това би довело до "огромна цена не само за Украйна, но и за европейската сигурност".

"Ако Украйна и нейните поддръжници не могат както да се адаптират, така и да запазят решимостта си, Киев почти със сигурност ще продължи да губи животи и територии", каза той, "тогава в крайна сметка няма да има друг избор, освен да сключи някаква сделка".

ICG отбеляза, че "дипломацията" ще прекрати боевете и че Киев и неговите съюзници "трябва да продължат битката, докато Москва не се заинтересува от сделка, която не само слага край на стрелбата, но ограничава руския капацитет за бъдеща агресия".

През последните дни Путин даде знак, че ще обмисли мирни преговори, които признават настоящите линии на бойното поле, но ще продължи да се бие, ако Украйна и нейните съюзници не се съгласят, според Ройтерс, цитирайки неназовани източници, запознати с дискусиите.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче каза, че Путин просто се опитва да провали инициираната от Украйна мирна среща на върха в Швейцария следващия месец с "фалшиви сигнали" за неговата предполагаема готовност да спре войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase