Снимка: БГНЕС

Украинските депутати приеха закон, който забранява дейността на свързаната с Москва, Украинска православна църква (УПЦ), тъй като Киев обеща да прекъсне връзките си с институции, които смята за свързани с Русия.

Разправиите относно връзките на Москва с църквата се изостриха след началото на войната.

Миналата година украинските служби за сигурност нахлуха в историческия манастир "Печерска лавра" в Киев заради връзките му с Московската патриаршия.

"Проектозакон № 8371 за забрана на религиозни организации, свързани с Руската федерация, беше приет на първо четене", заяви депутатът Ярослав Железняк, като добави, че 267 депутати са гласували „За“ законопроекта.

Обикновено законопроектите трябва да преминат две четения във Върховната рада - украинския парламент - преди да бъдат подписани от президента Володимир Зеленски.

Депутатът Ина Совун определи гласуването като "изключително важно".

"Засега това е само първото четене, но все пак е историческо решение", заяви тя в социалните мрежи. За да победим агресора, трябва да мислим асиметрично и да не оставяме място на Русия да ни навреди", добави тя.

УПЦ изрази разочарование от предложената забрана, като заяви, че тя нарушава Европейската конвенция за правата на човека, която гарантира свободата на религията.

"Несъмнено приемането на този проектозакон ще покаже, че човешките права и свободи, за които се бори и нашата държава, губят своето значение", заяви Совун.

Предложената забрана предизвиква спорове в Украйна, където някои енориаши все още посещават църкви, свързани с Московската патриаршия.

Лидерите на Украинската православна църква, която официално скъса връзките с руския си колега през май миналата година, бяха обвинени от някои законодатели в сътрудничество с руски духовници.

Според социологическо проучване, проведено през юни 2023 г. от Киевския международен институт по социология, две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ.

След нахлуването на Русия някои църкви преминаха към Украинската православна църква, която е независима от Москва. Русия остро критикува това, което смята за преследване на православните вярващи в Украйна.

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, неведнъж е изразявал подкрепата си за инвазията и е казвал на вярващите, че управлението на Путин над Русия е предписано от Бога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase